Polsko vyměnilo šéfa kontrašpionážního centra NATO, Slovensko protestuje

Budova kontrašpionážního centra Severoatlantické aliance ve Varšavě

Budova kontrašpionážního centra Severoatlantické aliance ve Varšavě Zdroj: ctk

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz jmenoval nového šéfa nedávno vytvořeného polsko-slovenského kontrašpionážního centra Severoatlantické aliance ve Varšavě. Stal se jím Mariusz Marasek. Předchozího ředitele se ministr zbavil během noční razie v centru před necelými dvěma týdny. Proti tomuto postupu se podle polských médií ohradil slovenský ministr obrany Martin Glváč, kterého v následné reakci Varšava ujistila, že se opatření týkají výhradně polského personálu.

Glváč prý zaslal do Varšavy dopis, ve kterém vyjádřil výhrady vůči „nestandardnímu počínání“ polské strany. Slováci podle televize TVN 24 považují kádrové změny v centru za nepřijatelné, stejně jako noční zásah v samém středisku 17. prosince, kdy byl dosavadní ředitel střediska Krzysztof Dusza nahrazen plukovníkem Robertem Balou. Glváč v dopise také popřel jako „velice vzdálené pravdě“ tvrzení polského ministerstva, že noční operaci předem konzultovalo se slovenskými partnery.

O protestu slovenského ministra byli vyrozuměni také šéfové vlád obou zemí, jakož i velení NATO.

Náměstek ministra Macierewicze Tomasz Szatkowski podle agentury PAP v reakci na Glváčův dopis slovenského ministra ujistil, že všechny kroky podniknuté polským ministerstvem obrany se týkají pouze polských pracovníků centra, kteří přišli o přístup k tajným materiálům a museli být vyměněni. Řekl také, že polská strana nepodnikla a ani nepodnikne žádné kroky vůči slovenskému personálu.

Řekl jsem jim, že jejich přítomnost zde je nezákonná

Pozorovatelé označují Macierewiczův krok za součást snahy konzervativního kabinetu dosadit na klíčové státní posty loajální lidi. Mluvčí ministerstva obrany agentuře PAP k výměně ředitele centra rovněž řekl, že zástupcem Maraseka bude dosavadní náčelník centra plukovník Robert Bala.

Skandál, který nemá obdoby

Bývalý polský ministr obrany Tomasz Siemoniak noční operaci označil za „absolutní skandál“ a za „čin, který v žádné zemi NATO nemá obdoby“.

Úředník polského ministerstva obrany vnikl podle sesazeného ředitele do centra v půl druhé v noci v doprovodu vojenské policie. „Řekl jsem jim, že jejich přítomnost zde je nezákonná,“ uvedl Dusza, který o situaci prý informoval „slovenskou stranu a další zahraniční partnery“. V televizi TVN 24 dále řekl, že šéf vojenské kontrarozvědky Piotr Bonczek se domáhal vstupu i do slovenských kanceláří.

Vytvoření centra Severoatlantické aliance pro kontrašpionážní činnost (NATO's Counter Intelligence Centre of Excellence) bylo dohodnuto v říjnu ve Spojených státech. Školicí středisko by mělo mít pobočku také v jihoslovenské Lešti. Připojit se prozatím chce zhruba desítka zemí, mimo jiné Česká republika, Maďarsko či Německo. Centrum v Lešti nebude určeno pro zpravodajské nováčky. Agenti si v něm budou vyměňovat informace o taktických postupech, o používání technických prostředků či o odevzdávání informací.