Porošenko chce na Ukrajinu pozvat mezinárodní jednotky

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na zasedání bezpečnostní rady státu navrhl zvážit pozvání mezinárodních mírových jednotek na území Ukrajiny. Odůvodnil to tím, že Rusko podle něj neplní mírové dohody. Po případném přijetí rozhodnutí hodlá prezident zahájit konzultace se zahraničními partnery o této otázce, "předběžně" však mírovou misi už konzultoval s prezidenty Francie a Ruska a německou kancléřkou minulý týden při summitu v Minsku.

„Navrhl jsem (ukrajinské) bezpečnostní radě posoudit otázku pozvání mírové mise OSN na Ukrajinu, která bude působit na základě zmocnění Rady bezpečnosti OSN. Posuzovali jsme tuto otázku a jako nejlepší formát vidíme přizvání policejní mise Evropské unie. Jsem přesvědčen, že to bude nejúčinnější záruka míru,“ řekl Porošenko podle agentury TASS. „Doufám, že rozhodnutí bude přijato, a my začneme oficiální konzultace s našimi partnery, které pomohou zajistit mír,“ dodal.

Porošenkovo vystoupení následovalo po ústupu ukrajinských sil ze strategicky položeného města Debalceve na východě Ukrajiny.

Prezident rovněž radě a parlamentu navrhl změny v zákonu o válečném stavu, aby usnadnil obranu země. Z Debalceve se podle Porošenka dosud stáhlo 2475 ukrajinských vojáků, a to i s téměř 200 kusy vojenské techniky. „Vojáci splnili svou povinnost. Dokázali, že Ukrajina plní minské dohody,“

Kerry varoval Moskvu před tvrdými následky
Americký ministr zahraničí John Kerry v telefonickém rozhovoru se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem vyzval k ukončení ruských a separatistických útoků na pozice ukrajinské armády v Debalceve. Podle Bílého domu se Rusko nedodržováním mírových dohod z Minsku vystavuje hrozbě tvrdých následků.
Bílý dům podle Reuters uvedl, že je očividné, že Moskva a proruští separatisté nedostáli podmínkám minských ujednání. „Jejich selhání je vystavuje hrozbě tvrdých následků,“ prohlásil mluvčí amerického prezidenta Josh Earnest.
Earnest rovněž řekl, že otázkou naplňování dohod z Minsku se ještě dnes budou telefonicky zabývat představitelé Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska. Právě diplomatická snaha německé kancléřky Angely Merkelové a francouzské prezidenta Françoise Hollandea vedla k nové mírové dohodě, se kterou souhlasili ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremlu Vladimir Putin i separatisté.
I přes očividné porušování příměří nepovažují Spojené státy příměří za ztracené. Podle amerického ministerstva zahraničí si mírová dohoda žádá čas. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiové byl dalším tématem ranního rozhovoru mezi Lavrovem a Kerrym přístup pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě do Debalceve, kam je povstalci dosud nepustili.