Portugalská ekonomika zpomaluje, vláda ruší opatření z krize

Kabinet sociálnědemokratického premiéra Antónia Costy, který se musí opírat o podporu komunistů, naráží svými rozpočtovými nápady v prvních měsících své vlády na odpor Bruselu a ekonomický růst v zemi mezitím značně zpomalil. Portugalská ekonomika rostla v prvních třech měsících roku jenom o 0,1 procenta, což bylo hluboko pod očekávanými 0,4 procenta. Vláda uvolňuje úsporná opatření, jež zavedly předchozí kabinety, v naději, že pomůže růstu. Zatím se však ukazuje pravý opak.

„Letošní slabá čísla budou použita Evropskou unií i politickou opozicí k prosazení dalších úspor,“ uvedla Paula Carvalhová, hlavní ekonomka Banco BPI.

Costa tvrdí, že se svými opatřeními snaží posílit domácí poptávku, a tím celou ekonomiku. Ta loni vzrostla o 1,5 procenta, letos vláda čeká růst 1,8 procenta ale o tom většina analytiků pochybuje. „Model založený na růstu domácí poptávky očividně naráží na své limity,“ říká Filipe Garcia, šéf poradenské společnosti Informacao de Mercados Financeiros. Garcia očekává, že ekonomika letos poroste maximálně o 1,3 procenta.

Státní rozpočet pro letošní rok se dočkal požehnání z Bruselu až na poslední chvíli letos v únoru. Portugalská vláda se tehdy výdajovými škrty za pět minut dvanáct vyhnula tomu, že by se stala první zemí, které Evropská komise vetuje státní rozpočet.
Za jediný dosavadní úspěch vlády tak může být považováno, že kanadská DBRS ještě v květnu zachovala zemi rating BBB. DBRS je poslední z takzvaných „hlavních“ ratingových agentur, která ještě portugalské dluhopisy hodnotí lépe než na stupni „odpad“. To znamená, že ECB může v rámci svého programu tištění peněz portugalské dluhopisy nakupovat, a tím držet cenu, za kterou si portugalská vláda půjčuje, nízko.