Portugalsko má opět problémy. Dluhopisy jsou na kraji spekulativního pásma

Lisabon

Lisabon Zdroj: Hana de Goeij

Neklid na evropských trzích se začíná odrážet i na trhu s vládními dluhopisy. Nejvíce zasáhl Portugalsko, výnosy jeho bondů se od začátku února prudce zvýšily o jeden procentní bod. Jsou tak nejvýše od předloňského léta, kdy tato jihoevropská země opustila záchranný program.

Portugalský kombinovaný dluh státního a soukromého sektoru dosahuje 360 procent HDP, což je nejvíce v celé Evropě. Dluh vlády je 129 procent. Evropská komise už varovala, že rozpočet současné levicové vlády pro tento rok může pravděpodobně porušovat evropská pravidla pro výší státního dluhu a deficitu.

Lisabon má problém i u ratingových agentur, které jsou blízko k tomu zařadit jeho bondy do kategorie odpadních dluhopisů. To by mohlo potíže portugalské vlády ještě prohloubit. Dluhopisy v pásmu spekulativních investic totiž nemůže nakupovat Evropská centrální banka v rámci programů kvantitativního uvolňování a přímých monetárních transakcí.

Vývoj portugalského vládního dluhu
source: tradingeconomics.comZdroj: tradingeconomics.com

„Vstup do nového záchranného programu je jedinou cestou, jak tento vývoj zvrátit,“ řekl listu Telegraph Federico Santi z konzultantské společnosti Eurasia Group. „To by ale samozřejmě politicky bylo smrtelné rozhodnutí, ke kterému se portugalská vláda může uchýlit až jako k řešení poslední záchrany.“

Investoři hledající bezpečné místo pro svůj kapitál zatím skupují německé dluhopisy, jejichž výnosy klesají na rekordní minima. Náklady jihoevropských zemí na obsluhu státních dluhů v poslední době držel program nákupů dluhopisů ze strany Evropské centrální banky, která do nich každý měsíc investovala 60 miliard eur.

Investoři očekávají, že prezident ECB Mario Draghi za měsíc oznámí zavedení dalších opatření na podporu inflace, včetně dalšího snížení úrokových sazeb a rozšíření nákupu státních dluhopisů.