Potřebuje Maďarsko uprchlická střediska? Vláda zváží jejich uzavření

Migrantka se svým dítětem u zdi uprchlického tábora v maďarském Debrecíně

Migrantka se svým dítětem u zdi uprchlického tábora v maďarském Debrecíně Zdroj: ctk

Maďarsko uvažuje o uzavření svých středisek pro migranty. Vláda premiéra Viktora Orbána dala znovu najevo odpor k přijímaní uprchlíků, a to ve chvíli, kdy vedoucí představitelé Evropské unie mají v Bruselu předložit Turecku svůj "společný" návrh k řešení uprchlické krize.

„Vláda pověřila ministra vnitra Sándora Pintéra, aby uzavřel maďarská přijímací střediska,“ uvádí se v dnes zveřejněném prohlášení Orbánova kabinetu. Ministr má „prověřit, zda (tato zařízení) budou v budoucnu ještě někdy potřebná“.

Maďarský helsinský výbor uvádí, že šest přijímacích center v zemi poskytovalo 1. března přístřeší kolem 1600 osobám. Vláda však, pokud jde o tyto údaje, mlčí. Šest uprchlických táborů mají podle ní nahradit dvě „střežená místa“ - v Körmendu a v Szentgotthárdu na západě země nedaleko rakouských hranic.

Orbánův kabinet se tvrdě brání přijímaní migrantů a odmítá povinné kvóty stanovené z Bruselu. Všechny uprchlíky, kteří se do země dostanou přes plot vybudovaný loni na hranicích se Srbskem a Chorvatskem, považuje za delikventy. Doposud bylo v Maďarsku odsouzeno k vyhoštění kolem 2200 osob za ilegální vstup na maďarské území. Tři provinilci dostali nepodmíněné tresty vězení.