Potvrzeno: Brusel chce prosadit evropské dluhopisy

Podle návrhu, který Evropská komise zveřejní ve středu a jehož obsah unikl do médií, by zavedení společných evropských dluhopisů bylo nejlepším řešením dluhové krize. Podle Evropské komise by vytvoření dluhopisů, za které ručí všechny členské státy eurozóny, zajistilo, že všechny země eura bez problémů uspokojí své finanční potřeby.

Komise si od vytvoření takzvaného eurobondu slibuje velký dluhopisový trh, který by se mohl poměřovat s americkými vládními dluhopisy, které se používají jako měřítko globálních dlouhodobých úrokových sazeb. „Tento přístup by byl nejpřínosnější,“ stojí ve zprávě Evropské komise. „Zajistil by možnost snadného refinancování dluhu všech členských států bez ohledu na stav stavu jejich veřejných financí,“ píše se dále.

Úplné nahrazení národních dluhopisů jedním společným eurobondem je jednou ze tří možností, které studie Evropské komise navrhuje. Zpráva také přiznává, že vytvoření společného eurobondu by vyžadovalo zásadní změny platných unijních smluv a mohlo by tak zavedení takového dluhopisu oddálit o několik let.

Jako největší odpůrce myšlenky společných evropských dluhopisů vystupuje Německo, jehož politici věří, že eurobondy by snížily tlak investorů na rozmařilé periferní státy eurozóny. Potápějící se periferní ekonomiky eurozóny by se navíc mohly bezplatně vézt na silném německém úvěrovém ratingu a půjčovat si za výrazně výhodnějších podmínek než nyní, a nic by je nenutilo k ozdravování státních financí.

Národní rozpočty by schvaloval Brusel

Německo se stále děsí vysoké inflace, ke které by tyto dluhopisy mohly také přispět. Navíc situace s ratingem, který by eurobondy nesly, není úplně jasná. Ratingová agentura se nechala slyšet, že při společném ručení 17 zemí eura by se počítal jako platný nejhorší (řecký) rating, v takovém případě by zavedení společných dluhopisů postrádalo jakýkoliv smysl. Evropská komise ale věří, že návrhy přísných pravidel pro rozpočty a důkladného centrálního dohledu nad nimi Německo nakonec přesvědčí, aby na eurobondy kývlo.

Jedním z návrhů, který by měl Německo přesvědčit je schvalování státních rozpočtů všech 17 států v Bruselu. V případě, že některý ze států se octne v rozpočtových problémech, měla by mít Evropská unie možnost uvalit na něj jakousi formu nucené správy.

O společných dluhopisech se začalo hovořit na začátku letošního roku. Na červnovém summitu byl návrh shozen ze stolu a znovu se objevil během letošního srpna, zatím byl však spíše ve stínu zhoršující se situace v Řecku.