Potvrzeno: Izrael a Hamas se dohodly na příměří

Izrael

Izrael Zdroj: CTK

Izrael a radikální palestinské hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy, se dnes dohodly na příměří, které začalo platit od 20 hodin středoevropského času. Dohodu zprostředkovala egyptská diplomacie, jejíž šéf Muhammad Kámil o dohodě informoval v Káhiře společně s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzápětí varoval, že židovský stát přistoupí k tvrdším bojovým akcím proti pásmu Gazy, ovládaném Hamasem, pokud příměří bude porušeno.

Podle izraelských zdrojů židovský stát na základě dohody nezruší blokádu Gazy, což byl jeden z hlavních požadavků Hamasu. Podle jiných zdrojů má být ale usnadněno spojení mezi Palestinci z Gazy a z území na západním břehu Jordánu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dohodu o příměří potvrdil. Předtím hovořil s americkým prezidentem Barackem Obamou, jemuž sdělil, že je prý připraven dát příměří šanci. Podle Bílého domu tak učinil po Obamově „doporučení“.

„Prezident (Obama) ocenil úsilí premiéra spolupracovat s egyptskou vládou na dosažení udržitelného příměří a trvalejšího řešení tohoto problému,“ uvedl Bílý dům v prohlášení.

Obama podle textu zopakoval svůj závazek podílet se na udržování bezpečnosti Izraele a na zajišťování financí pro protiraketový obranný systém, který byl s úspěchem použit i v současném konfliktu. Také se zavázal podporovat izraelské úsilí ve snaze dál zabraňovat pašování zbraní a výbušnin do pásma Gazy.

Obama také hovořil s egyptským prezidentem Muhammadem Mursím a poděkoval mu za úsilí, které k dosažení kompromisu mezi znesvářenými stranami vyvinula egyptská diplomacie. Podle Bílého domu se oba státníci shodli na potřebě dosažení trvalejšího řešení pro vztahy mezi Izraelem a Gazou.

Izraelské letectvo déle než týden bombardovalo pásmo Gazy. Reagovalo tak na raketové útoky, které vede Hamas proti izraelskému území. Od zahájení izraelské operace Pilíře obrany bylo zabito přes 140 Palestinců a zhruba tisíc jich utrpělo zranění. Na izraelské straně je pět mrtvých, z toho jeden voják.

Izrael podle sdělení armády provedl ještě v noci na dnešek nálety na „stovku teroristických cílů“ v pásmu Gazy, nejméně z poloviny prý šlo o podzemní rampy k odpalování raket. Jedním z hlavních cílů bylo podle izraelské armády i sídlo ministerstva vnitřní bezpečnosti, které údajně sloužilo jako jedno z hlavních velitelských a kontrolních středisek Hamasu, jako komunikační centrum a vojenský úkryt používaný ke schůzkám vysokých operativních představitelů. Po útoku přišla údajně velká část města Gaza o elektřinu.

Izrael řeší finanční náklady operace

Týdenní izraelská vojenská operace proti palestinskému pásmu Gazy stála už židovský stát tři miliardy šekelů (zhruba 15 miliard korun). Napsal to izraelský hospodářský magazín The Marker. Při rozhodování, jestli má Izrael spustit pozemní operaci v pásmu Gazy, hrají podle něj důležitou roli finanční hlediska. Příslušní činitelé v Jeruzalémě mají důrazně před očima „rozpočtovou šlamastyku, v níž Izrael vězí,“ napsal magazín.

Dosavadní cena za operaci Pilíře obrany se odhaduje na dvě miliardy šekelů z rozpočtu ministerstva obrany a další jednu miliardu na výdaje v civilní sféře. K tomu se ještě přidávají škody ve výrobě, obchodu i v turistice. Náklady nakonec ponesou izraelští občané, napsal The Marker.