Potvrzeno: Muslimské bratrstvo je jasným vítězem voleb v Egyptě

Egypt

Egypt Zdroj: CTK

Islamistické hnutí Muslimské bratrstvo podle očekávání jasně vyhrálo nedávné volby do dolní komory egyptského parlamentu. Jeho politická odnož Strana svobody a spravedlnosti získala 47 procent z celkem 498 mandátů a v Lidovém shromáždění tak obsadí 235 křesel. Druhá s přibližně 24 procenty mandátů skončila ultrakonzervativní strana Núr, jejíž poslanci budou mít 121 křesel.

Konečné výsledky dnes podle agentury AFP oznámily egyptské úřady. Potvrdila se tak očekávání islamistů, kteří předpokládali zisk dvou třetin mandátů v dolní komoře.

Na třetím místě skončila liberální Nová vafdistická strana s asi devíti procenty volených mandátů. Až čtvrtou příčku obsadila koalice liberálních a levicových stran Egyptský blok, která bude mít sedm procent volených mandátů.

Obsadit zbývá ještě deset nevolených křesel v celkem 508členné komoře. Jména deseti zbývajících poslanců by měl určit šéf vládnoucí Nejvyšší rady ozbrojených sil generál Muhammad Husajn Tantáví. V minulosti tato místa tradičně připadala zástupcům desetiprocentní koptské křesťanské menšiny a ženám.

První volby od loňského svržení prezidenta Husního Mubaraka se konaly v několika etapách loni v listopadu, prosinci a letos v lednu. Dobře zorganizované Muslimské bratrstvo od začátku platilo za favorita voleb. Hnutí bylo za skoro 30 let trvající vlády tolerováno jen jako náboženská organizace a Stranu svobody a spravedlnosti (FJP) vytvořilo 30. dubna několik měsíců po Mubarakově svržení.

Muslimské bratrstvo slibuje, že bude spolupracovat s laickými stranami

Bratrstvo se v posledních týdnech snažilo vymezit vůči radikálnější salafistické straně Núr, jejíž úspěch je zřejmě největším překvapením voleb. V řadě prohlášení ujišťovalo o politické zodpovědnosti, navrhlo mimo jiné vznik koalice s laickými stranami a snažilo se uklidnit ekonomiku v době, kdy země prochází hospodářskou krizí a požádala o pomoc Mezinárodní měnový fond.

Nechalo se také slyšet, že bude neústupné, pokud jde o požadavky armády ponechat si některá privilegia. Konkrétně uvedlo, že armádní rozpočet, který poslanci do této chvíli nemohli kontrolovat, by napříště mohl projednávat parlamentní výbor.

Lidové shromáždění by se v novém složení mělo poprvé sejít v pondělí. Nejsilnější strany již začátkem týdne oznámily, že za jeho předsedu na základě společné dohody vybraly generálního tajemníka FJP Saada Katátního. Příští neděli začnou Egypťané rozhodovat o složení horní komory parlamentu, takzvané Poradní rady (Šúrá). Nový parlament by pak měl zvolit členy komise, které by měla vypracovat novou ústavu této nejlidnatější arabské země. Prezidentské volby by se měly konat koncem června.