Před útočníkem z Bruselu prý varovala Ankara, která jej dvakrát vyhostila

Útoky v bruselském metru

Útoky v bruselském metru Zdroj: CTK

Belgičtí ministři vnitra a spravedlnosti Jan Jambon a Koen Geens dali své funkce k dispozici, premiér Charles Michel jejich odchod ale odmítl. Vláda se po úterních teroristických útocích v Bruselu ocitla pod značným tlakem, především pak kvůli prohlášení Turecka, že loni Belgii s varováním předalo jednoho z nynějších atentátníků.

Jambon řekl, že nabídl svou rezignaci kvůli chybě, která umožnila atentátníkovi vyhoštěnému z Turecka provést sebevražedný útok na letišti v Bruselu. „V čase války nemůžete opustit bojiště,“ odpověděl podle Jambona na návrh k odchodu premiér.

„Vyskytly se dva druhy omylů: Na úrovni justice a na úrovni vztyčného důstojníka v Turecku, které se dotýkají resortů vnitra a justice,“ zdůvodnil později Jambon své rozhodnutí. „Nyní ale pokračujeme v naší práci,“ dodal.

Ministr Geens rovněž přiznal, že došlo k chybám. Předání informací získaných z Turecka podle něj nebylo „dostatečně rychlé“. „Je ale řada způsobů, jak přijmout zodpovědnost,“ uvedl. „Chceme (s ministrem Jambonem) umožnit tomuto kabinetu, aby setrval,“ dodal.

„Belgie ignorovala naše varování, že tato osoba je zahraniční bojovník,“ prohlásil ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan o Brahimovi El Bakraouim, který se odpálil na bruselském letišti.

Nejmenovaný turecký představitel dnes uvedl, že Brahima Turecko loni deportovalo dokonce dvakrát - nejdříve v červenci a pak znovu v srpnu. Kvůli minulosti Brahima El Bakraouiho dnes členové belgické vlády vyhodnocují, co vše o sebevražedném atentátníkovi bylo známo, uvedla stanice RTBF.

Belgická opozice dnes vyzvala k vytvoření vyšetřovací komise, která by se měla zabývat selháním vládních úřadů v kauze Brahima El Bakraouiho.