Předvolební kampaň v USA jde do finiše, bojuje se o každý hlas

Mitt Romney, Barack Obama

Mitt Romney, Barack Obama Zdroj: ctk

Američtí prezidentští kandidáti Barack Obama a Mitt Romney, které v úterý čeká mimořádně těsný souboj o post hlavy státu, se snaží na poslední chvíli přesvědčit co nejvíce voličů, aby jim dali svůj hlas. Během víkendu tak v ostrém finiši kampaně oba navštíví hned několik amerických států, kde se podle průzkumů budou volby rozhodovat.

Současný demokratický prezident Obama má dnes na programu zastávky v Ohiu, Wisconsinu, Iowě a Virginii, zatímco jeho republikánský rival se objeví v Iowě, New Hampshire a v Coloradu. Jen několik hodin po sobě se oba zastaví ve městě Dubuque v Iowě. Celkem chce Obama během víkendu projet sedm států, také Romney má v plánu toho na své cestě z východu na západ stihnout co nejvíce. Ve volbách totiž půjde o každý hlas, jak naznačují i poslední průzkumy, které předpovídají vyrovnaný výsledek hned v desítce klíčových států.

Na federální úrovni je podpora obou kandidátů rozdělena téměř přesně napůl, podle v pátek zveřejněné ankety ústavu Ipsos by Obamu i Romneyho volilo 46 procent lidí. Volby se podle odborníků budou rozhodovat ve zhruba desítce států, kde je poměr sil víceméně vyrovnaný a na který se nyní zaměřují kampaně obou kandidátů.

Závěr kampaně chtějí oba pojmout velkolepě. Romney v pátek ve městě West Chester přitáhl na svůj mítink rekordní množství příznivců - 18 tisíc. Také Obama hodlá přitáhnout davy a pomoci mu v tom má jako jeho hlavní host exprezident Bill Clinton, který se objeví dnes ve Virginii a v neděli v New Hampshire.