Předzvěst dalšího útlumu: nálada v čínském byznysu padla na pětileté dno

Čínská továrna na boty

Čínská továrna na boty Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Fang HSIEH via Flickr

Kapitáni čínské ekonomiky propadli nejhlubší skepsi za bezmála půl dekády. Hovoří o tom alespoň vývoj indexu šéfů nákupu firem PMI sestavený tamním statistickým úřadem. Průmyslníci i manažeři firem podnikajících ve službách totiž na počátku března hodnotili svůj byznys nejhůře od listopadu roku 2011. Jde zároveň o sedmý po sobě jdoucí měsíc, kdy ostře sledovaný ukazatel nálady v čínské ekonomice propadl.

Čerstvých 49 bodů indexu je pro průmysl předzvěstí dalšího útlumu aktivity. „Drajv čínské ekonomiky slábne překvapivě rychle,“ soudí Che Fan, analytik výzkumné agentury Caixin Insight Group. Kondici hospodářství odpovídá i vývoj zaměstnanosti. Podle dat Caixinu se totiž únor nesl ve znamení nejsilnějšího propadu čínské zaměstnanosti za posledních sedm let. „Jde o součást masově zaváděné politiky nákladových škrtů, která ovládla čínské firmy,“ dodává Che.

Blednoucí čínský hospodářský zázrak si žádá stále větší podporu autorit. Centrální banka tak od počátku března znovu zmírnila své požadavky na bankovní rezervy, finančníci tak mohou nově využít zhruba o sto miliard dolarů více na úvěrování ekonomiky. „Domníváme se, že centrální banka bude v měnovém uvolňování pokračovat a ještě během prvního pololetí sníží úrokové sazby,“ říká analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Čínské PMIČínské PMI | E15

V zotavení čínské ekonomiky zatím ani náhodou nevěří finanční trhy. Burza v Šanghaji je letos s 25procentní ztrátou největším světovým akciovým propadákem, přesto je stále ještě zhruba o třetinu dražší než na startu zmíněného roku 2011. Ze svého vrcholu v květnu loňského roku nicméně už čínské akcie ztratily 40 procent hodnoty.

Čína loni zažila nejpomalejší hospodářský růst za uplynulé čtvrtstoletí. Výkon ekonomiky klesl na léta neviděných 6,9 procenta, letošek by měl podle tržních očekávání nabídnout obrázek ještě větší skepse. S tím souvisejí i plány veřejného sektoru na masové propouštění ze ztrátových státních firem, během příštích tří let tak mají ze státních podniků odejít až tři miliony lidí.