PŘEHLEDNĚ: Demografické rozdělení Evropy. Itálie má největší podíl seniorů, Češi jsou uprostřed

V šedesátimilionové Itálii loni tvořili senioři 22,8 procenta obyvatel.

V šedesátimilionové Itálii loni tvořili senioři 22,8 procenta obyvatel. Zdroj: pixabay

Staří obyvatelé jednoho ze „zavřených“ měst v Itálii. (24. 2. 2020).
Česko se pohybuje v podílu seniorů ve středu evropských statistik. Žije jich tu přes dva miliony.
3
Fotogalerie

Web E15 prošel demografické statistiky agentury Eurostat za poslední roky. Z nich plyne, že nejvíce stárnou jihoevropské státy. Naopak mládne obyvatelstvo Německa, které se dříve drželo v čele žebříčků věkové zralosti. Stárnutí populace může mít vliv i na dopady epidemií, jako je ta aktuální koronavirová, která způsobuje největší komplikace právě u seniorů. Nejde pak jen o dopady na zdraví populace, ale přeneseně i na celou ekonomiku včetně potenciálu pro její rychlé posílení při snaze vymanit se z krize a z recese. 

Největší podíl seniorů na celkové populaci, tedy přesněji obyvatel starších 65 let, mají v celé Evropské unii dle dostupných údajů v šedesátimilionové Itálii. Loni tam tito senioři tvořili 22,8 procenta obyvatel, deset let předtím to bylo o 2,5 procenta méně. 

Na druhém místě se podle statistiků drží Řecko s 22 procenty a na třetí příčce Portugalsko s 21,8 procenta seniorů. V těsném závěsu jsou však severněji položené státy, Finsko a Německo, které celou tabulku do roku 2012 vedlo.

Nejnižší podíl starších lidí má naopak z členských zemí Irsko, pouze 14,1 procenta, Česko se pohybuje ve středu žebříčku s 19,6 procenta, což je v úhrnu přes dva miliony lidí.

Itálie dominuje dle Eurostatu i v dalším žebříčku, ve věkovém mediánu. Dle posledních čísel tato hodnota odpovídá hladině 46,7 roku věku, letos se očekává její nárůst na 47,1. Následuje Německo se 46 lety věkového mediánu, kde by naopak populace podle odhadovaných projekcí měla letos mírně omládnout. Na třetí a čtvrté příčce se drží opět Portugalsko a Řecko.

Na opačné straně s nejnižším věkem je aktuálně Island, kde statistici spočítali medián na úrovni 36,3 roku věku. Nejlépe je na tom ze všech evropských zemí, v nichž jsou dostupná data, Turecko s mediánem 32 let. Detailní data a srovnání evropských zemí a tohoto ukazatele najdete v grafu níže. 

Graf věkového mediánu evropských zemí a jeho nárůst v letech 2008–2018.Graf věkového mediánu evropských zemí a jeho nárůst v letech 2008–2018.|Eurostat

Dle odhadů Eurostatu bude u tohoto ukazatele Itálie předstižena do roku 2050 Portugalskem a do popředí se dostane také Chorvatsko. Naopak nejlidnatější země Unie Německo má i nadále omlazovat a klesnout až ke středu srovnání evropské sedmadvacítky.

Třetím ukazatelem, který se ve statistikách vztahuje ke stárnutí populace, je kolik osob v produktivním věku (15–64 let) připadá na jednoho obyvatele staršího 65 let. Takzvaný index závislosti dosahoval loni v zemích Evropské unie 31 procent, což se interpretuje tak, že zhruba tři produktivní obyvatelé připadají na jednoho seniora.

I v těchto číslech mají italští senioři napříč zeměmi Unie jasně navrch, index v zemi loni odpovídal hladině 35,7 procenta, následují Finsko a Řecko. Češi se drží opět ve středu s úrovní 30,4 procenta.