Za měsíc bude v Česku přes 14 tisíc nakažených, odhadují zdravotnické modely

V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem

V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem
Češi vychází ven se zakrytým obličejem
V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem
V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem
5
Fotogalerie

V polovině dubna bude v Česku podle modelů zdravotnických statistiků kolem osmi tisíc laboratorně potvrzených případů nemoci COVID-19. Na konci měsíce 14 200. Podíl nakažených seniorů může stoupnout zhruba na 40 procent, sdělil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

"Všechny parametry se mohou hodně lišit a my se snažíme používat zlatý střed," řekl Dušek. S nasbíranými daty se podle něj modely budou postupně zpřesňovat. Modely ÚZIS vycházejí z reprodukčního čísla, tedy počtu lidí, kteří se průměrně nakazí od jednoho nemocného.

Na konci března bylo v Česku odhadováno na 1,1, podle Duška se může pohybovat od 0,87 do 1,33.

Do modelů podle něj také promlouvá inkubační doba a podíl pacientů, kteří nemoc prodělají bez příznaků, a zdravotnický systém je tak nezachytí. ÚZIS počítá asi s desetinou nakažených.

Podle Duška tak v optimistickém scénáři bude v polovině dubna 5600 případů nákazy novým koronavirem a na konci měsíce 7200. V případě horšího vývoje půjde o 12 300 případů v polovině měsíce a zhruba 30 tisíc na konci. "I toto číslo by český zdravotní systém měl zvládnout," řekl Dušek.

Před týdnem statistici prezentovali, že nemocnice zvládnou 33 tisíc nakažených v případě, že do nemocnic bude muset asi desetina z nich. Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý dnes řekl, že problémy by mohly nastat na hranici kolem 45 tisíc nakažených.

Nyní podle Duška stráví asi 13 procent nemocných část léčby v nemocnici, dosud jich bylo zhruba 400. Čtvrtina z nich potřebuje intenzivní péči. Lékařů intenzivní péče je v Česku asi 4000, sester 15 500. Lůžek na odděleních intenzivní péče (JIP) je kolem 4450, plicních ventilací je na nich 2080.