Převrat v Burundi nevyšel. Pučisté se vzdali

Vojáci v ulici hlavního město Bujumbura

Vojáci v ulici hlavního město Bujumbura Zdroj: CTK

Pokus sesadit burundského prezidenta Pierra Nkurunzizu ztroskotal a vůdci pučistů se vzdali. Uvedl to generálmajor Godefroid Niyombare, hlavní postava neúspěšného převratu. Prezident, který v minulých dnech uprchl za hranice, se vrátil do vlasti. Počet obětí násilností v souvislosti s převratem není znám, portál BBC informoval o pěti mrtvých vojácích.

Situace v metropoli se údajně uklidňuje a boje ustávají. Opoziční občanské iniciativy ale už vyzvaly k obnovení demonstrací. Podle OSN z Burundi kvůli obavám z násilností uprchlo už přes 105 tisíc lidí.

„Rozhodli jsme se vzdát. Doufám, že nás nezabijí,“ řekl Niyombare, který se posléze pokusil o útěk. Nyní už je stejně jako většina ostatních iniciátorů převratu v rukou policie. Podle prezidentova mluvčího Gervaise Abayehoa se ze svých činů budou zodpovídat před soudem. Mezi zatčenými je například i někdejší ministr obrany a dva další generálové.

Vedení pučistů označilo za příčinu neúspěchu převratu rozhodnutí armády podpořit nynější vládní systém. Ve středu přitom Niyombare tvrdil, že prezident je sesazen.

Situace v metropoli Bujumbuře se sice po středečním pokusu o puč uklidnila, zástupci občanských iniciativ, které od konce dubna organizují demonstrace proti prezidentovi, už ale vyzvaly k obnovení protestů. Jejich zástupce Gordien Niyungeko zdůraznil, že jejich hnutí nemá s nezdařeným pučem nic společného.

Burundi
Oficiálně Burundská prezidentská republika, stát ve střední Africe.

Hlavní město: Bujumbura

Počet obyvatel: 8 390 505

Jazyk: kirundi, francouzština, svahilština

Ekonomika: Málo rozvinutý zemědělský stát, do značné míry závislý na zahraniční pomoci. Přes polovinu obyvatel žije pod hranicí chudoby.

Doprava: 12 tisíc km silnic, z nichž je pouze 1 200 km asfaltovaných.

Protiústavní kandidatura

Pokus o převrat pučisté vysvětlovali tím, že Nkurunziza se rozhodl potřetí kandidovat na úřad prezidenta, což je protiústavní. Nynější prezident poprvé stanul v čele desetimilionového Burundi v roce 2005 po skončení 12 let trvající občanské války, která stála život asi 300 tisíc lidí. Znovu byl zvolen o pět let později. Třetí kandidatura naopak podle prezidentových příznivců ústavu neporušuje: první pětiletý mandát se prý nepočítá, protože tehdy hlavu státu vybrali zákonodárci, nikoli přímo voliči.

Nkurunziza v době vyhlášení puče pobýval v Tanzanii, kde se zúčastnil setkání afrických vůdců. Ve čtvrtek prezidentský úřad oznámil, že je zpět ve vlasti. Podle zdrojů z okolí prezidenta, které dnes citovala agentura AFP, se nachází v rodném městě Ngozi, asi 80 kilometrů severovýchodně od metropole Bujumbury. Ještě dnes by měl údajně promluvit k národu.

Podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky Organizace spojených národů (UNHCR) už z obav před násilnostmi z Burundi uprchlo do sousedních zemí asi 105 tisíc lidí. Zhruba 70 tisíc jich útočiště nalezlo v Tanzanii, přes 26 tisíc ve Rwandě a více než devět tisíc v konžské provincii Jižní Kivu.