Převrat v Egyptě: armáda sesadila Mursího, prozatímní prezident složil přísahu

Protesty proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu zasáhly celý Egypt

Protesty proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu zasáhly celý Egypt Zdroj: ctk/ap

Egyptská armáda sesadila prezidenta Muhammada Mursího a převzala moc v zemi, zároveň pozastavila platnost ústavy. Dočasnou hlavou státu se stal předseda egyptského ústavního soudu Adlí Mansúr. Nyní má vzniknout výbor národního usmíření a později úřednická vláda. Střety mezi odpůrci a zastánci sesazeného prezidenta si zatím vyžádaly nejméně 14 mrtvých.

V projevu přenášeném televizí generál Abdal Fatah Sisi, obklopený čelnými představiteli armády, náboženskými činiteli i politiky, zároveň vyzval k uspořádání předčasných parlamentních a prezidentských voleb a k vytvoření výboru, který přezkoumá nynější ústavu. Po jeho oznámení propukl na ústředním káhirském náměstí Tahrír obrovský jásot davu provázený ohňostroji. Pád Mursího nadšeně přivítaly statisíce lidí, kteří proti režimu Muslimského bratrstva v posledních čtyřech dnech protestovali v ulicích velkých egyptských měst.

Ministr obrany Abdal Fatah Sisi ve večerním projevu oznámil, že prezident Muhammad Mursí nenaplnil očekávání národa, a proto byl zbaven funkce.

Ministr Sisi davům v provolání oznámil, že armáda sestavila politický plán, který by měl co nejrychleji zemi přivést k parlamentním a prezidentským volbám. Znění egyptské ústavy bude podrobeno revizi znalců, k národnímu usmíření by měl přispět zvláštní výbor se zastoupením protestně naladěné mládeže. Generál uvedl, že politický program podpořily klíčové politické síly a nejvyšší duchovní autority egyptských sunnitů a Koptů.

Prozatímní hlavou státu se stal Adlí Mansúr, který dnes dopoledne složil prezidentskou přísahu. Do funkce přichází coby bývalý předseda egyptského ústavního soudu.

Pád Mursího nadšeně přivítaly statisíce lidí, kteří proti režimu Muslimského bratrstva v posledních čtyřech dnech protestovali v ulicích velkých egyptských měst.Pád Mursího nadšeně přivítaly statisíce lidí, kteří proti režimu Muslimského bratrstva v posledních čtyřech dnech protestovali v ulicích velkých egyptských měst. | CTK/APPád Mursího nadšeně přivítaly statisíce lidí, kteří proti režimu Muslimského bratrstva v posledních čtyřech dnech protestovali v ulicích velkých egyptských měst (foto z Káhiry)

Vyhlášení plánu předcházel razantní zákrok egyptské armády, který stoupenci nyní už odstraněného prezidenta Mursího označili za puč. Střety mezi odpůrci a zastánci sesazeného egyptského prezidenta si zatím vyžádaly v různých částech země nejméně 14 mrtvých a desítky zraněných.

Sám prezident byl podle televize CNN uvržen do domácího vězení, dva další členové vedení Muslimského bratrstva Muhammad Badí a jeho zástupce Chajrát Šatir nesmějí vycestovat ze země. List Al-Ahrám už večer oznámil, že prezident z rozhodnutí armády přišel o svůj úřad a byl převezen na „bezpečné místo“.

Mursí včera pracoval v objektu republikánské gardy, kolem nějž vojáci večer začali rozmísťovat ostnatý drát a obrněná auta, aby zabránili Mursího stoupencům vydat se za prezidentem. Od rána armáda posilovala ostrahu institucí a muničních skladů, obsadila také budovu státní televize.

Před jedním z Mursího paláců večer defilovaly stovky vojáků a obrněná auta. Mursího poradce řekl, že jde o puč, protože Mursí a Muslimské bratrstvo jsou u moci díky 14 kolům voleb, jež se konaly od roku 2011. Připomenul, že se od té doby konala také dvě referenda.

Mursí a bratrstvo od začátku krize trvají na tom, že se k moci dostali legitimní cestou. Mursí v projevu v noci na dnešek řekl, že je připraven za obhajobu této legitimnosti i položit život. Jediný způsob, jak může být nahrazen, jsou podle něj příští volby. Je prý ochoten jmenovat novou vládní koalici, výbor, který změní ústavu, a pracovat na přípravě nových voleb.

Armáda ale už v úterý předem informovala, že připravuje plán pro případ, že se znesvářené strany nedohodnou. Al-Ahrám dnes dopoledne napsal, že je vojsko připraveno Mursího sesadit, pokud sám neodstoupí.

Analytici připomínají, že prezident a armáda jsou soupeři od revoluce, která v roce 2011 svrhla režim minulého prezidenta Husního Mubaraka. Egyptu po jeho rezignaci asi pět měsíců vládlo vojsko, ale Mursí ho po volbách přinutil vrátit se do kasáren a zbavil ho moci.

V ulicích Káhiry stále protestují příznivci svrženého prezidenta Muhammada MursíhoV ulicích Káhiry stále protestují příznivci svrženého prezidenta Muhammada Mursího | ctk/apV ulicích Káhiry stále protestují i příznivci svrženého prezidenta Muhammada Mursího

První ohlasy ze zahraničí
Americký prezident Barack Obama vyjádřil hluboké znepokojení ohledně sesazení egyptského prezidenta Muhammada Mursího a vyzval Egypt k rychlému návratu k civilní vládě vzešlé z demokratických voleb. Upozornil, že nařídil své administrativě, aby přehodnotila pomoc Spojených států poskytovanou Egyptu. „Očekáváme, že armáda zajistí ochranu práv všech Egypťanů,“ dodal Obama. USA se podle něj v konfliktu nestaví na žádnou stranu, pouze se zasazují za demokracii a dodržování zákonů. K rychlému návratu k demokracii vyzývá Egypt rovněž Evropská unie. S reakcí si pospíšil syrský prezident Bašár Asad, který sám doma dva roky čelí rozsáhlé vzpouře obyvatel, kteří požadují jeho odchod. Podle Asadova vyjádření povstání v Egyptě je porážkou politického islámu. „Kdokoli využívá náboženství v politice nebo ve prospěch jedné skupiny na úkor jiné, padne kdekoli na světě,“ prohlásil Asad.