Prezident Gambie neuznal výsledky voleb, zemi hrozí chaos

Gambijský prezident Yahya Jammeh nechce uznat výsledky demokratických voleb ve své zemi.

Gambijský prezident Yahya Jammeh nechce uznat výsledky demokratických voleb ve své zemi. Zdroj: profimedia.cz

Prezident Gambie Yahya Jammeh odmítl výsledky nedávných prezidentských voleb, které prohrál. 

Ve státní televizi řekl, že volební proces zaznamenal "nepřijatelné abnormality" a vyzval k novému hlasování. Jammehovo vystoupení dnes odsoudil nově zvolený prezident Adam Barrow, OSN i Africká unie jej vyzvaly, aby v klidu předal moc a nevyvolával v zemi napětí.

JAK VOLBA PREZIDENTA VYPADALA? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE

Jammeh, který se dostal k moci po převratu v roce 1994, utrpěl ve volbách na počátku prosince překvapivou porážku od opozičního vůdce Barrowa, který získal více než 45 procent hlasů. Jammeh zpočátku výsledky voleb přijal, a překvapil tak své kritiky.

Jeho páteční vystoupení ale ohrožuje první demokratické předání moci v této malé západoafrické zemi po více než 50 letech.

"Po důkladném vyšetřování jsem se rozhodl odmítnout výsledky nedávných voleb," prohlásil v pátek Jammeh. "Doporučuji nové a transparentní volby, které bude řídit bohabojná a nezávislá volební komise."

Barrow prohlásil, že Jammeh nemá žádné ústavní oprávnění odmítat výsledek voleb a vyhlašovat nové. Dodal, že s ním začal komunikovat, aby ho přesvědčil o nutnosti hladkého přesunu moci v zájmu země. Podle ústavy mají kandidáti od vyhlášení výsledků voleb deset dní na to, aby se proti nim odvolali k nejvyššímu soudu. Podle agentury Reuters není jasné, zda to Jammeh učinil.

Rada bezpečnosti OSN dnes Jammehovo prohlášení odsoudila a vyzvala ho, aby respektoval vůli lidu. Africká unie označila Jammehovo vystoupení za "neplatné a nesměrodatné". OSN, Africká unie a Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) vyzvaly všechny zúčastněné strany v zemi, aby odvrátily násilí a mírumilovně naplnily vůli lidu. Na klid v Gambii apelovaly i Spojené státy a Senegal, což je jediná země, s níž má Gambie pozemní hranici.

Ulice metropole Banjulu byly dnes klidné. Někteří obyvatelé ale podle zahraničních agentur zůstávali raději doma ze strachu z násilí. Na ulicích byla znát zvýšená přítomnost policejních sil.

Gambie je nejmenší zemí pevninské Afriky, má necelé dva miliony obyvatel. Nejrychleji rostoucím sektorem je tam cestovní ruch.

Gambie za posledních 50 let poznala jen dva prezidenty - Dawdu Jawaru a Jammeha, který se dostal k moci v roce 1994 pučem. Poprvé byl zvolen o dva roky později a potom třikrát znovu. Organizace na ochranu lidských práv jej obviňovaly ze smrti mnoha politických odpůrců a z potlačování médií a menšin.