Prezidentská kampaň v USA začíná naostro

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: profimedia.cz

Volby v USA Bitva o republikánskou nominaci nakonec nebyla zdaleka tak dlouhá a nejasná, jak na začátku roku očekávali novináři a řada Američanů. Už před půlkou dubna je jasné, že Obamovým listopadovým rivalem bude bývalý guvernér Mitt Romney. Když Rick Santorum v úterý překvapivě vyklidil bitevní pole a ohlásil konec kandidatury, symbolicky v pensylvánském Gettysburgu, místě slavného střetnutí občanské války, neoficiálně tak odstartoval skutečnou kampaň.

Budoucí soupeři neztrácejí čas a na dálku se do sebe pustili. Obamův tábor zveřejnil video, které zdůrazňuje nejkonzervativnější milníky Romneyho kariéry, včetně výroku, že by raději nechal zkrachovat Detroit, než by zadluženému městu poskytl vládní bailout. Romney zase svým příznivcům připomněl, že vláda současného prezidenta nepodporuje svobodné podnikání, ale vládne „socialismem evropského ražení“.

Ekonomika bude jedním z hlavních témat kampaně. Obamovi voliči už nebudou věřit heslům „naděje“ a „změna“ jako před čtyřmi lety. Prezident nemá mnoho, co by mohl hájit, proto jeho kampaň hlavně varuje před tím, jaká opatření by Romney v Bílém domě zavedl. Zrušení federálního zdravotního pojištění pro nejchudší a zachování daňových úlev pro milionáře jsou body, na které Američané uslyší. A republikáni budou muset včas reagovat, aby si je voliči nezaškatulkovali jako stranu horního „jednoho procenta“.

V rámci vlastní strany se zatím Romneymu daří nevídané. Přes všechny výhrady, které k němu má část republikánů, se prokázal jako nejživotaschopnější kandidát. Na to, aby ho mohl ohrozit, byl i Santorum pro konzervativce příliš velké sousto. S podporou pouhých 42 procent republikánů má ale Romney nejnižší popularitu ze všech kandidátů strany za čtyřicet let, během nichž agentura Gallup tento ukazatel sleduje. Dosud nejhůř na tom byl George Bush mladší, kterého v roce 2000 podporovalo 56 procent republikánů.

Největším Romneyho úkolem tak bude sjednocení vlastních lidí. Pomoci mu může i výběr spolukandidáta, tedy eventuálního viceprezidenta. Romney už naznačil, že by to mohl být jeden z jeho někdejších republikánských rivalů.