Přežije Řecko právě zahájený rok 2012?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Řecko vstoupilo do třetího roku po sobě, v němž se neobejde bez finanční pomoci eurozóny, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu. Letošek mu nabízí dvě možnosti: buď nabere druhý dech, nebo zkrachuje. „Jeden velmi těžký rok skončil, další právě začíná,“ uvedl v poselství k novému roku premiér Lukas Papadimos.

Příkaz je prostý – šetřit, šetřit a šetřit. „Toto čtvrtletí bude kritické. Rozhodnutí, která v něm padnou, určí směřování Řecka v příštích dekádách,“ citoval šéfa vlády Handelsblatt.

Chudý Santa Claus

Odezva na sebe nenechala čekat. „Přežijeme nový rok?“ zeptal se nedělník Proto Thema. A nabídl odpověď: „V nejlepším případě se nám bude dařit hůře než v roce 2011, v nejhorším nás čeká zánik.“
Noviny Ta Nea otiskly včera na titulní straně kresleného Papadima v kostýmu Santa Clause. S prázdnými kapsami a úkolem je naplnit. Podle listu Naftemboriki „by Řekové měli na nových daních odevzdat 7,5 miliardy eur“. A to v situaci, kdy se propadá ekonomika země. Její růst se loni ztenčil o šest procent, letos má klesnout o tři procenta. Recese bude pokračovat pátým rokem po sobě. „Počítáme s 60 tisíci případy platební neschopnosti,“ hlásí Svaz řeckého maloobchodu. Zda za této situace stát na daních něco získá, je dosti sporné.

Požadavky věřitelů jsou však neúprosné. Schodek rozpočtového deficitu musí klesnout na 4,7 procenta a do tří let na 1,1 procenta HDP. Další inspekce EU, komise a MMF, se uskuteční 16. ledna.

Boj s časem

Postup je daný. V tomto a příštím týdnu musí kabinet ohlásit pokračování řezů v penzích, otevření chráněných profesí, výpovědi pro třicet tisíc úředníků a daňovou reformu. Do konce měsíce pak dohodu s domácími soukromými věřiteli o seškrtání dluhů.

Začátkem března chce ministr financí Evangelos Venizelos vyplácet. Třicet miliard na provedení dluhového odpustku, 39 na rekapitalizaci bank, 14 na umoření splátek a šest na mzdy a důchody.

Pokud se vloudí chyba, bude Řecko na konci března bez peněz. Výhledy jsou dva. První mluví o řízené insolvenci v eurozóně, druhý o neřízeném bankrotu a odchodu z eura. „Zadrhlo by se zásobování surovinami a potravinami, zhroutil by se bankovní systém. Nová měna by silně znehodnotila,“ varoval centrální bankéř Jorgos Provopulos.

Příplatky, jimž zvoní hrana

» Zaměstnanci nyní privatizované telekomunikační společnosti OTE pobírali měsíčně 25 eur a více na ohřátí motoru služebního vozu. Podle odborů už tento bonus skončil, ale zaměstnanci požadují jeho návrat.

» Strojvůdci na státních drahách OSE berou ke svému platu až 7000 eur za měsíc prémii za každý ujetý kilometr a jejich volné dny nemají 24, ale 28 hodin. Na mytí rukou dostává až čtvrtina pracovníků paušál 420 eur.

» Poslíčci na ministerstvech dostávají navíc 290 eur a více za to, že nosí složky a dokumenty.

» Platby navíc zohledňují používání počítačů a kopírek.

» Řidičům autobusů státního dopravního podniku v Aténách se počítá cesta do práce a z práce do pracovní doby. Když se dostaví včas, mají nárok na 310 eur.

» Soudci jsou finančně zvýhodněni za rychlost vyřešení případu. » Personál na ministerstvu kultury bere peníze na ošatné.

» Zaměstnancům výzkumného centra jaderné energetiky Dimokritos v Aténách náleží příplatek za radioaktivitu.

» Ozbrojené složky vyplácejí vojákům bonusy za potápění a seskoky padákem.

» Zubním lékařům státní zdravotní pojišťovny IKA chodí na účty paušály na služební cesty, třebaže neopustí ordinace.

» Pokladní ve státních službách dostávají peníze navíc, aby nemuseli sahat do vlastních peněženek, když jim v pokladně něco chybí. Pramen reuters, DPA

ilustrační fotoilustrační foto | reuters

Prebendy politiků

» bezplatné služební auto pro každého ze tří stovek poslanců

» osvobození od poštovného

» pro každého poslance až osm telefonních přípojek zdarma

» 200 eur měsíčně na telefonování mobilem

» bezplatné ubytování v aténském hotelu pro mimoaténské poslance

» volné jízdenky na autobusy, železnice a lodě

» 104 bezplatné letenky pro poslance, kteří bydlí dále než 200 kilometrů od hlavního města

» 150 eur za účast na zasedání parlamentních výborů – stačí podpis na příslušné listině, přítomnost nikdo nekontroluje

Pramen Handelsblatt