Při havárii slovenského autobusu v Srbsku zemřely dvě Češky

Nehoda autobusu v Srbsku (21. června 2016)

Nehoda autobusu v Srbsku (21. června 2016) Zdroj: CTK

Při nehodě autobusu s klienty cestovní kanceláře Aeolus, která působí na českém i slovenském trhu, zahynulo dnes v Srbsku nad ránem pět lidí a dalších 26 utrpělo zranění. Mezi mrtvými jsou dvě Češky a osm Čechů bylo zraněno. Slovenský ministr vnitra potvrdil úmrtí tří Slováků.

Nehoda se podle webu srbské televize RTS stala po 03:30 SELČ na úseku dálnice Niš-Bělehrad u obce Bobovište. Autobus s 29 cestujícími a dvěma řidiči sjel z vozovky mezi městem Aleksinac a obcí Ražanj. Příčiny havárie se vyšetřují.

Lagronová informacemi o dvou zemřelých Češkách opravila dřívější vyjádření zástupce CK Tomáše Němce pro ČTK a české velvyslankyně v Srbsku Ivany Hlavsové pro Českou televizi, kteří uváděli, že mezi zemřelými nejsou Češi, případně že mezi Čechy byli zraněni tři lidé. Podle Lagronové se ale česká diplomacie dostávala k informacím postupně, zranění totiž byli ve dvou nemocnicích, konkrétně v zařízeních v Niši a Aleksinaci.

Podle ředitele kliniky v Niši Miodraga Laziće jeho nemocnice přijala 16 raněných, z toho jedno s těžkými zraněními hrudního koše. Podle Laziće jeho klinika přijala první pacienty z havárie autobusu kolem páté hodiny ráno. Nemocnice v Aleksinaci ještě odpoledne operovala jednoho z pacientů, jeho stav by však měl být stabilizovaný. V Aleksinaci byl rovněž ošetřen řidič autobusu, který utrpěl zlomeninu ruky.

Letecký speciál

Krátce před 14:00 Lagronová uvedla, že sedm Čechů bylo zraněno lehce a krátce po ošetření bylo propuštěno z nemocnice. Jeden Čech v nemocnici zůstává se středně těžkým zraněním. Česká strana podle mluvčí řeší situaci spolu se Slovenskem, které do Srbska posílá pro své občany letecký speciál. Do Bratislavy s ním po 16:00 mohou odcestovat i Češi. Těm, kteří této možnosti využijí, pak česká ambasáda zajistí cestu z Bratislavy domů, a to do Brna, Olomouce a Ostravy.

„Poskytneme pomoc České republice. Několik občanů České republiky pravděpodobně přiletí spolu s námi,“ uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Podle ministra zatím není známý počet cestujících, které vládní speciál přepraví na Slovensko. „Budeme usilovat, aby to byl co největší počet a mohli jsme je předat rodinám nebo do zdravotnických zařízení,“ řekl Kaliňák. Dodal, že jeden řidič autobusu spolu s nejvážněji zraněnou Slovenkou zatím zůstanou v Srbsku.

Ředitel Klinického centra v Niši Miodrag Lazić podle RTS odpoledne upřesnil, že v jeho zdravotnickém zařízení bylo přijato 16 zraněných, přičemž postižení jednoho je vážné a 12 lehké. O tom, jaké povahy je zranění tří dalších osob, se zpráva televizní stanice nezmiňuje.

Starší manželské páry

Lazić rovněž řekl, že do nemocnice byli zranění turisté přivezeni kolem páté hodiny ráno. Jeden z nich má podle něj vážné poranění hrudního koše. Mezi postiženými je i jedno dítě, které ale utrpělo lehčí zranění a v nemocnici nemusí zůstat.

Dalších osm zraněných bylo podle RTS přijato v nemocnici v Aleksinaci. Jeden z nich byl operován a stav ostatních byl označen za stabilní. Jeden z postižených má zlomenou levou klíční kost a řidič autobusu utrpěl zlomeninu ruky. Televize rovněž uvedla, že mezi pasažéry, kteří se vraceli z Korfu, byly hlavně starší manželské páry. Nejmladšímu cestujícímu je 15 let.

Nejhorší nehodou českého autobusu v zahraničí byla havárie z června 2012 na dálnici ve středním Chorvatsku, která si vyžádala osm mrtvých a přes čtyři desítky zraněných. Nejtragičtější nehoda slovenského autobusu se podle serveru teraz.sk stala v září 2008 v Chorvatsku nedaleko Gospiče. Vozidlo tam sjelo z dálnice a narazilo do mostního pilíře. O život přišlo 16 ze 49 cestujících.