Při optimální péči by se v EU dalo předejít třetině úmrtí

Ilustrační foto nemocnice

Ilustrační foto nemocnice Zdroj: ctk

Při použití nejnovějších medicínských znalostí a moderních technologií by se v zemích Evropské unie dalo předejít třetině úmrtí. V Česku by podle statistického úřadu Eurostat bylo možné zabránit dokonce smrti čtyř z deseti lidí (39,3 procenta), ročně jde o více než 18 tisíc Čechů.

Podle českého ministerstva zdravotnictví má Česko druhou nejnižší míru kojenecké úmrtnosti z 23 sledovaných zemí evropského regionu a úmrtnost na rakovinu i přes rostoucí výskyt zhoubných nádorů je dlouhodobě stabilizovaná, nebo dokonce klesá.

„Průzkum Eurostatu hodnotí rok 2013. Podle nejnovější statistiky Euro Health Consumer Index (EHCI) za rok 2015 má Česká republika třetí nejdostupnější zdravotní péči v EU,“ sdělil ředitel odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Jan Štoll s tím, že například v péči o pacienty s infarktem patří Česko ke světové špičce.

Eurostat v dnes zveřejněné zprávě uvedl, že v roce 2013 zemřelo v zemích osmadvacítky 1,7 milionu lidí mladších 75 let. Při optimální lékařské péči by přitom bylo možné zabránit úmrtí 33,7 procenta z nich. Nejlépe ze statistik vychází Francie - procento úmrtí, kterým se dá předejít, je zde 23,8, na druhém konci žebříčku je Rumunsko, kde jde o 49,4 procenta.

Infarkty a mrtvice

Česká republika, kde podle Eurostatu v roce 2013 zemřelo předčasně 18 326 lidí, je v dolní polovině žebříčku. Ještě výrazně hůře je na tom sousední Slovensko, které je s předčasnou úmrtností u 44,6 procenta lidí čtvrté od konce. Ostatní země sousedící s Českem jsou na tom lépe - Německo a Polsko (31,4 procenta) a Rakousko (32,4). Mezi nejlepší země patří vedle Francie, Dánsko (27,1) a Belgie (27,5).

Největší část úmrtí, kterým by se dalo předejít, si vyžádají infarkty a mrtvice. V roce 2013 šlo v EU o 48 procent všech předčasných úmrtí u lidí mladších 75 let.

Štoll doplnil, že Česko vykázalo v roce 2013 druhou nejnižší míru kojenecké úmrtnosti v evropském regionu z celkového počtu 23 zemí (1,41 zemřelých do 28 dní věku na tisíc živě narozených) a čtvrtou nejnižší míru kojenecké úmrtnosti v Evropském regionu z celkového počtu 24 zemí (2,48 zemřelých do 1 roku věku na tisíc živě narozených).