Přijde trest za hypoteční krizi? S&P čelí federální žalobě USA

Hypotéční krize v USA

Hypotéční krize v USA Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo spravedlnosti USA zažalovalo ratingovou agenturu Standard & Poor's kvůli chybnému hodnocení rizik u hypotečních cenných papírů v období před začátkem finanční krize. Vláda bude podle ministra spravedlnosti Erica Holdera požadovat více než pět miliard dolarů (94 miliard korun). Právě hypoteční cenné papíry stály v zárodku krize, která otřásla trhy a způsobila krach investiční banky Lehman Brothers v září 2008.

Ratingové agentury za boomu na americkém trhu bydlení v minulém desetiletí přiznávaly komplikovaným finančním instrumentům sestaveným z hypoték různé kvality nejvyšší ratingové známky. Tím se v očích investorů stávaly tyto cenné papíry stejně bezpečné jako americké vládní dluhopisy. To přispělo ke vzniku bubliny na americkém trhu nemovitostí, jejíž splasknutí vyvolalo hypoteční a finanční krizi.

Kvůli ratingům balíků, do nichž investiční banky sestavovaly podstandardní hypotéky, už na agentury podala žalobu řada investorů. Teď se přidává federální prokuratura a také orgány některých jednotlivých amerických států, uvedl The Wall Street Journal.

Hypoteční dluhopisy hodnocené jako prvotřídní během krize ztratily téměř veškerou hodnotu. Ministerstvo spravedlnosti tři roky zkoumalo, jestli manažeři S&P tlačili při posuzování cenných papírů na změkčení firemních standardů, nebo je zcela ignorovali, uvedl zdroj seznámený s vývojem vyšetřování. Standard & Poor's podle zveřejněné žaloby vědomě bagatelizovala rizika u některých hypotečních cenných papírů, za což nyní agentuře hrozí vysoká pokuta.

S&P uvedla, že by bylo chybné dojít k závěru, že udělování ratingů bylo motivováno komerčními zájmy, a ne upřímnou snahou o co nejpřesnější hodnocení. Zároveň se brání tím, že ratingy jsou pouhými názory, které jsou chráněny prvním dodatkem americké ústavy o svobodě projevu.

Podle informací listu Wall Street Journal se před podáním žaloby jednalo o mimosoudním urovnání sporu. Rozhovory však údajně zkrachovaly poté, co ministerstvo spravedlnosti požadovalo po agentuře Standard & Poor's, aby za urovnání zaplatila více než miliardu dolarů, což by byla největší sankce vůči firmě v souvislosti s krizí. S&P ale podle informací listu nechtěla přiznat pochybení i kvůli možnému precedentu, který by ji ohrozil i v dalších sporech.