Příliš slabé oživení v USA? Příjmy jako před krizí mají jen nejbohatší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: M-1 Rail

Přestože americká ekonomika se nachází v období růstu, příjmy většiny tamních domácností stále nedosahují úrovně roku 2006, tedy výše z období před vypuknutím nejvážnější hospodářské krize od třicátých let. Naopak nejbohatší desetina amerických domácností si od té doby ještě polepšila.

Podle agentury Bloomberg se tak ukazuje, že americké hospodářské zotavení zdaleka není tak silné, jak na první pohled vypadá. Americký HDP přitom roste skoro čtyřprocentním tempem. a zlepšuje se také situace na trhu práce.

Počet pracovníků na plný pracovní úvazek se v uplynulém roce zvýšil o 2,8 milionu lidí. Růst mediánové mzdy však byl statisticky bezvýznamný a pohybuje se už třetí rok v řadě kolem 54 tisíc dolarů ročně (1,3 milionu korun). To je o 6,5 procenta méně než v roce 2007, kdy recese v USA začala. Vyplývá to z údajů amerického statistického úřadu.

„Každé desetiletí trvá chudším obyvatelům déle, než se po ekonomickém propadu vrátí na svou předchozí příjmovou úroveň,“ říká Arloc Sherman z washingtonského Centra pro rozpočtové a vládní priority.

Změna ročního příjmu domácností mezi lety 2006 – 2014 (rozděleno podle příjmového percentilu)Změna ročního příjmu domácností mezi lety 2006 – 2014 (rozděleno podle příjmového percentilu) | bloomgergZměna ročního příjmu domácností mezi lety 2006 – 2014 (rozděleno podle příjmového percentilu)

Thomas Piketty: Apoštol přiměřené nerovnosti