Příliv migrantů do Evropy neustává, Česko nacvičuje ochranu hranic

Migranti v Maďarsku

Migranti v Maďarsku Zdroj: ctk/ap

Navzdory chladnému a deštivému počasí počet migrantů putujících balkánskou stezkou do západní Evropy výrazně neklesá. Do Maďarska během úterý dorazilo 6600 a do Rakouska 7000 běženců. Chorvatsko jich hlásí denně v průměru pět tisíc. Vyzkoušet ochranu hranice v případě zesílení migrační vlny je také cílem cvičení českých policistů a vojáků u hranic s Rakouskem.

Německo chce o přijetí či odmítnutí běženců rozhodovat už přímo na hranicích v tranzitních zónách. Itálie vyklidila problémové tábořiště migrantů na hranicích s Francií.

Čeští policisté a vojáci zahájili společné cvičení zaměřené na obnovení kontrol na státní hranici s Rakouskem v 6:45 SELČ. Jeho součástí jsou také kontroly na hraničních přechodech. Provoz by podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého nijak omezit neměly, řidiči ale musí počítat s možným zdržením. Do akce se zapojilo 500 policistů a 300 vojáků.

Úkolem cvičení je vyzkoušet ochranu hranice v případě zesílení migrační vlny. Týkat by se mělo kromě hraničních přechodů i zelené hranice. Scénář cvičení počítá s tím, že se změní hlavní migrační trasa, která nově povede přes české území. Od poloviny června zadržela česká policie více než 3000 běženců, kteří přes české území procházeli nelegálně.

Balkánská stezka

S mnohem větším počtem procházejících migrantů se ale potýkají země na takzvané balkánské stezce. Kvůli plotu, který Budapešť v polovině září dostavěla na hranici se Srbskem, se do Maďarska v současnosti většina migrantů dostává přes Chorvatsko, kam denně dorazí zhruba 5000 lidí. V uplynulých dvou týdnech sem přišlo celkem více než 88.500 migrantů.

Drtivá většina z nich ale míří přes Maďarsko, kam během úterý dorazilo 6600 migrantů, a Rakousko, kam ve stejný den přišlo 7000 lidí, dál do západní Evropy, nejčastěji do Německa.

Chovanec: Nasazení sil na hranice se musí zrychlit
Výsledky cvičení kontrol na hranicích pro případ zesílení přílivu uprchlíků jsou sice uspokojivé, ale čas nasazení sil se musí zrychlit. Na závěr cvičení to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ideální čas pro nasazení policie a armády, který podle něj činí pět hodin, dnes dosažen nebyl. Do akce se na česko-rakouské hranici zapojilo celkem 500 policistů a 300 vojáků. Podle Chovance ale cvičení ukázalo, že Česká republika je na případný nápor migrantů připravena.

Chovanec upozornil na to, že cvičení nabylo na významu v souvislosti s děním v Německu a v Rakousku v posledních dnech. V obou zemích se připravují na silnou migrační vlnu a jednou z variant je zpřísnění hraničních kontrol.

„Velice bedlivě sledujeme situaci v Rakousku a ve Spolkové republice Německo. Primárně nás zajímá Rakousko. Pokud by se stalo to, že by Němci zavedli jakýsi koridor, o němž se dnes hovoří, tak to neznamená nic jiného, než posílení výkonu služby na takzvané zelené hranici. To by znamenalo hermetické uzavření rakousko-německé hranice. Tím pádem by v Rakousku zbylo několik desítek tisíc migrantů, kteří by pravděpodobně hledali zoufale cestu do Spolkové republiky Německo,“ uvedl Chovanec.

Právě německý ministr vnitra Thomas de Maiziére uvedl, že Berlín chce o přijetí nebo odmítnutí běženců rozhodovat už přímo na hranicích. Připravuje prý návrh zákona, který by umožnil vznik podobných tranzitních zón, jaké jsou nyní na letištích. Proti návrhu de Maiziéra se ale staví nevládní humanitární organizace.

Kvůli přetížení policie v důsledku zásahů v uprchlických ubytovnách a na demonstracích zrušili v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko plánované plošné kontroly dodržování povolené rychlosti na silnicích a dálnicích.

Slovensko zažaluje kvóty u soudu EU

Slovenská vláda se usnesla, že podá u soudu Evropské unie žalobu proti rozhodnutí přerozdělit uprchlíky v členských zemích osmadvacítky na základě kvót, které minulý týden v Bruselu většinou hlasů schválili ministři vnitra EU. Česko s kvótami sice nadále nesouhlasí, podle premiéra Bohuslava Sobotky se proti nim ale nebude bránit soudně. Proti kvótám hlasovaly původně kromě Slovenska a Česka i Maďarsko a Rumunsko, zatímco Finsko se zdrželo.

Italská policie ráno vyklidila tábořiště migrantů nedaleko obce Ventimiglia na italsko-francouzské hranici. Asi padesátka obyvatel tábora z řad migrantů i aktivistů uprchla na pobřežní skály, aby se vyhnula zatčení. O vyklizení tábořiště, v němž na příležitost dostat se do Francie čeká někdy až 250 migrantů, převážně z Afriky, policie jeho obyvatele předem informovala. O likvidaci tábora rozhodly provinční úřady údajně především kvůli černým odběrům elektřiny a vody.

Od počátku tohoto roku do Itálie dorazilo 130.577 migrantů na palubě 864 lodí, uvedl italský ministr vnitra Angelino Alfano. Ve stejném období loňského roku jich přitom dorazilo o 8000 více. Ze Sýrie zmítané občanskou válkou jich pochází podle Alfana jen šest procent. Téměř polovina utečenců pochází ze tří afrických zemí: Nigérie, Somálska a Súdánu.