Primárky v Kalifornii bývají spíše formalitou. Letos to bude jiné.

Protesty proti Trumpovi v Kalifornii

Protesty proti Trumpovi v Kalifornii Zdroj: CTK

Uchazeči o republikánskou nominaci na prezidentskou funkci v USA se sjeli zabojovat o hlasy do Kalifornie už o tomto víkendu, přestože volit se tam bude až 7. června. Tuší totiž, že tento stát může po dlouhé době hrát velmi důležitou roli.

„Výsledky našich primárek možná budou letos někoho zajímat,“ uvedl pro Wall Street Journal předseda kalifornských republikánů Jim Brulte. „Historicky v primárkách volíme jako jedni z posledních, takže je většinou rozhodnuto, než na nás vyjde řada. Letos tomu tak není. Je to vzrušující.“

V jednom z nejbohatších a nejlidnatějších států USA se hraje o 172 republikánských a 475 demokratických delegátů, což je zhruba 15 procent celkového počtu, který kandidáti potřebují, aby si zajistili nominaci své strany do listopadových voleb. Takový zájem o své primárky Kalifornie nepamatuje od roku 1964.

Řada odpůrců

Nejsledovanější muž závodu o prezidentskou nominaci Donald Trump zažil v Kalifornii rušný víkend. Jeho projevy přilákaly minimálně stejně jeho odpůrců jako příznivců. Trump, který má slušný náskok na Teda Cruze, potřebuje získat 1237 delegátů, aby si zajistil nominaci ještě před červencovým shromáždením. Bez výhry v Kalifornii nemá ale šanci potřebný počet delegátů získat.

Trumpova vystoupení v kalifonských městech Costa Mesa a Burlingame doprovázely hlučné protesty. V Burlingamu Trumpovi odpůrci zablokovali příjezd do místního konferenčního centra a Trump se musel dovnitř dostat zadním vchodem. Na dvě desítky demostrantů se po jeho příjezdu snažily dostat dovnitř, v čemž jim zabránila policie.

Řada protestujících si zakrývala obličeje šátky a nesla mexické vlajky. Trump na jejich adresu uvedl: „Nebyl to nejsnazší příjezd. Bylo to jako přejet hranici do Mexika.“ Na Twitteru poté protestující nazval bandity a kriminálníky. Zítra se republikánští uchazeči o Bílý dům utkají v Indianě.

Od našeho zpravodaje