Program ECB sklidil v Davosu smíšené reakce

Nelze ustoupit z dosavadních snah o reformy, krotila
emoce po kroku ECB Angela Merkelová

Nelze ustoupit z dosavadních snah o reformy, krotila emoce po kroku ECB Angela Merkelová Zdroj: ctk/ap

Oznámení programu nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) spustilo kontroverzní reakce mezi účastníky Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Optimisté zdůraznili, že ekonomika eurozóny nastavila správný kurz už dávno před zásahem banky, kritici naopak považují impulz ze strany ECB za nedostatečný.

„Vývoj eura ukazuje, že kvantitativní uvolňování pro nás pracuje už dlouho, a to skrze očekávání,“ uvedla šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. „Jsem absolutně pro,“ nechal se pak slyšet někdejší šéf amerických financí Laurence Summers.

Náznak obav naopak převládl ze směru nejsilnější evropské ekonomiky. „Jakýkoli krok ECB nesmí zmírnit snahy národních vlád o reformy,“ prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Na stejné notě promluvil i prezident Světové banky Jim Yonk Kim. „Ekonomické a strukturální reformy v Evropě nesmí zpomalit,“ uvedl Kim. „Na obrat eurozóny to nestačí,“ přisadil si britský ministr financí George Osborne.

Kurz eura k dolaru

Terčem kritiky se stal podpůrný plán pro Evropu v nejvyšších patrech CitiGroup. „Jde o měnovou politiku žebráka. Pro podporu růstu v eurozóně neudělá zhola nic,“ nechal se slyšet hlavní ekonom zámořské banky Willem Buiter. Za stejný provaz zatáhl i Robert Johnson, prezident Institutu nového ekonomického myšlení. „Je to lepší než nic, pro skutečné oživení ale potřebuje Evropa něco jiného.“

Experti zmiňují, že pro zrychlení inflace by bylo zapotřebí silnějšího impulzu. „Abychom střednědobě dosáhli dvouprocentního růstu cen, potřebovali bychom program počítající s nákupem bondů za dva až tři biliony eur,“ míní analytik francouzské Société Générale Jamie McGeever.