Propad dluhopisů ohrožuje globální růst

Investoři se obávají ukončení politiky levných
peněz a houfně mizí z rozvíjejících se zemí.

Investoři se obávají ukončení politiky levných peněz a houfně mizí z rozvíjejících se zemí. Zdroj: isifa

Stoupenci teorie bezpečných přístavů mají za sebou několikaletý kurz negativního myšlení. Nejprve se na investiční střídačku odebralo zlato, letos prochází torturou dluhopisy.

Podle indexu US Aggregate banky Barclays mají za sebou americké bondy dokonce nejhorší pololetí od roku 1994. Na pozadí stojí především hrozba obratu kurzu FED, a to dříve, než trh očekával. „Splasknutí dluhopisové bubliny odstartovalo trend, který může vydržet i léta,“ uvádí Jan Bureš z Era banky. „Kapitál momentálně hledá aktiva s vyšším výnosem a perspektivně i inflačním krytím,“ pokračuje analytik.“

Obrat v trendu výnosů se podle expertů dotkne především rozvíjejících se zemí, kam dříve utíkaly peníze před nezajímavým úročením v Evropě a Americe. „Investoři se obávají ukončení politiky levných peněz a houfně mizí z rozvíjejících se zemí,“ říká Petr Sklenář z J&T Bank. „Mezi nejcitlivější regiony patří v tomto smyslu Turecko, Jihoafrická republika či Indie,“ uvádí Jan Bureš. Problém se ale týká i Číny, Latinské Ameriky a Dálného východu. Investoři balí kufry hlava nehlava: „Zbavují se všech druhů aktiv bez rozdílu,“ říká Sklenář.

Rostoucí úrokové sazby se mohou stát kamenem úrazu pro doutnající globální hospodářské oživení. „Vyšší sazby mohou zpomalit, či zastavit zámořské oživení a oslabit finanční trhy,“ dodává Sklenář s tím, že vymodlená renesance zámořského realitního trhu se do značné míry opírala o levné hypotéky. S tím by byl nyní konec. Experti se shodují, že pokud by současná úroveň růstově-prohibitivních výnosů vytrvala, může FED zmírnit svou jestřábí rétoriku. Růst výnosů je rovněž tím posledním, co by nahrávalo do karet evropské periferii. Na novou erupci dluhové krize to však zatím nevypadá. „Zdejší výnosy zatím nijak výrazně nerostou,“ říká Václav Franče z Raiffeisenbank.

Vývoj cen dluhopisů přepisuje globální mapu atraktivity aktiv. „Očekávám, že prostředky uvolněné z dluhopisů si mohou najít cestu k akciím,“ dodává Bureš. Zatím však vedou cesty peněz spíše do domácích štrozoků, nedaří se totiž ani dluhopisům, ani akciím. „Investoři nyní zřejmě preferují hotovostní pozice,“ dodává Franče. Milovníci bezpečných přístavů mohou hledat azyl za Atlantikem: Podle expertů časy přejí dolaru a americkým akciím.

Investoři se dluhopisů nebáli

Investoři v prvním pololetí proměnili miliardy dolarů „bezpečné“ hotovosti v dluhopisy a akcie ještě předtím, než americká centrální banka svým vyjádřením rozkolísala trhy a nervózní investory. V prvním letošním půlroce se ale nekonal mnohými analytiky očekávaný přesun investorů z dluhopisů do akcií. Namísto toho se investoři zbavovali hotovosti a nakupovali obojí — akcie i dluhopisy, především ty nesoucí vyšší výnos. Vyplývá to ze správy společnosti Goldman Sachs Asset Management, která jako důvod uvádí rostoucí důvěru v hospodářské oživení. Zpráva uvádí, že investoři po celém světě nalili do dluhopisů 249,4 miliardy dolarů a do akcií 216,1 miliardy dolarů.