Protestující v Hongkongu blokují ulice

Protestující v Hongkongu blokují ulice

Protestující v Hongkongu blokují ulice Zdroj: CTK

Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
13
Fotogalerie
Navzdory zásahům bezpečnostních složek pokračují v Hongkongu protesty proti omezování volební svobody. Ulice města včera blokovaly desetitisíce lidí. Někteří obléhali vládní budovy, další se rozmístili do obchodních i obytných čtvrtí. Podle komentátorů jde o jednu z největších politických výzev Pekingu od nepokojů na náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Očekává se, že napětí ještě vzroste ve středu, na kterou připadá státní svátek.

Převážně studentské protesty na bývalém britském území vypukly kvůli sporům ohledně voleb hongkongského lídra v roce 2017. Peking prosazuje předvýběr kandidátů speciálním výborem, lidé by pak volili mezi dvěma či třemi adepty. Demonstranti se bojí, že komise vyřadí uchazeče nepohodlné čínskému vedení.

Nepokoje zesílily v pátek. Organizátoři tvrdí, že se do nich zapojilo až omdesát tisíc lidí, nezaujaté odhady nejsou. Policie nasadila obušky a slzný plyn, po třech nocích střetů se ale včera stáhla. „Bojujeme za naše základní hodnoty demokracie a svobody, násilí nás nemůže odstrašit,“ řekla Reuters osmnáctiletá studentka.

Velké množství bank a škol zůstalo zavřeno. Obchody omezují provoz a dělníci některých továren se rozhodli podpořit studenty stávkou. „V televizi to vypadá velmi špatně. Vysílá to špatnou zprávu byznysové komunitě, turistům i místním,“ citoval Bloomberg Allana Zemana, jenž kontroluje řadu hongkongských restaurací.

Protesty vzbudily velkou pozornost. Británie vyjádřila znepokojení, USA a Tchajwan vyzvaly ke zdrženlivosti. Peking ale varoval před jakoukoli zahraniční intervencí a podporou demonstrantů. „Hongkong je čínský Hongkong,“ řekla mluvčí čínské diplomacie.
Komentátoři podotýkají, že čínské vedení je ve složité pozici. Nedostatečná reakce by mohla povzbudit disidenty na pevnině. Tvrdý zásah by mu zase uškodil mezinárodně. Peking se proto snaží, aby se lidé v médiích a na internetu o protestech dozvěděli co nejméně.

Nedůvěra v Peking sílí
Průzkumy hongkongské univerzity ukazují, že důvěra místních obyvatel v čínské úřady prudce klesá a je nyní nejnižší od převzetí britské kolonie v roce 1997. Mírnou až výraznou skepsi vyjadřuje zhruba polovina tázaných. Prudce klesl také počet těch, kteří věří v budoucnost Hongkongu a zásadu „jedna země, dva systémy“, která území zaručuje odlišná pravidla od pevninské Číny. V roce 2008 to byly zhruba tři čtvrtiny lidí, nyní je to méně než polovina.