První americké město podpoří garantovaný příjem, obyvatelé dostanou šest tisíc dolarů ročně

USA, vlajka

USA, vlajka Zdroj: Profimedia.cz

Dolary
Dolary
USA, vlajka
USA, vlajka
5
Fotogalerie

Ačkoliv je myšlenka státem garantovaného příjmu známa po staletí, tak to bude až příští rok, kdy program otestuje a podpoří první americké město. V třísettisícovém neprosperujícím Stocktonu v Kalifornii přišel s experimentem teprve sedmadvacetiletý starosta Michael Tubbs s cílem pozvednout životní úroveň obyvatel.

Většinově bude program financovat fond Economic Security Project, který investuje jeden milion dolarů (cca 22 milionů korun). Finanční prostředky ve výši šest tisíc dolarů na rok (zhruba 132 tisíc korun), nebo pět set dolarů každý měsíc bude inkasovat dosud nezveřejněný počet obyvatel města.

Starosta Tubbs doufá, že program potrvá alespoň tři roky i proto, že typický roční příjem domácnosti je ve Stocktonu jen zhruba necelý milion korun - dvě třetiny medianu této hodnoty v Kalifornii, píše World Economic Forum.

Stockton se dlouhodobě potýká s finančními problémy, v roce 2012 se stal vůbec největším americkým městem, které si kdy podalo žádost o bankrot. Dnes ho sužuje vysoká kriminalita a hlavně rozsáhlá chudoba spojená s téměř dvojnásobnou mírou nezaměstnanosti (7,3 procent) oproti národnímu průměru.

Tubbs vidí v garantovaném příjmu kreativní a nezbytnou alternativu k tradičnímu příjmu. Sám má mít osobní zkušenost s vyrůstáním v chudých poměrech a se stresem způsobeným neschopností platit účty. “Není to o tom, že ti chudí lidé nemají charakter, jsou ve stresu, protože nemají hotovost,” říká.

Hlavním argumentem kritiků základního nepodmíněného příjmu je, že nedokáže lidi motivovat k práci a že naopak rozšíří skupinu občanů, kteří pracovat nechtějí a ve velké míře spoléhají na to, že se o ně stát téměř za každé situace postará. Jistota příjmu prý jen podpoří “kulturu lenosti a kompletní závislosti”.

Fond Economic Security Project loni založilo přes sto podporujících subjektů ze Silicon Valley. Patří mezi ně například spoluzakladatel Facebooku Chris Hughes, Institut pro budoucnost Natalie Foster, Centrum pro populární demokracii a skupina charitativních organizací.