První letiště na světě pojede pouze na solární energii. Bude v Indii

solární farma u letiště v indickém Kóčinu

solární farma u letiště v indickém Kóčinu Zdroj: CIAL

Indické úřady nedávno odsouhlasily realizaci energetického PPP projektu, jež do května příštího roku přemění mezinárodní letiště v Kóčinu na první letiště na světě, které využívá ke svému chodu pouze energii vytvořenou solárními panely. Energetickou soběstačnost by letišti mělo zajistit přes 46 tisíc solárních panelů rozmístěných na ploše 182 tisíc metrů čtverečných.

Mezinárodní letiště v Kóčinu (CIAL) je v indickém státě Kérala čtvrtým největším letištěm co do počtu mezinárodních letů. Solární farma, která by měla být dokončena v květnu 2016, bude mít za standardních podmínek maximální výkon 12 megawattů. Energii, kterou letiště nespotřebuje, hodlá prodávat tamnímu distributorovi Kerala State Electricity Board. Soustava je bez bateriového uskladnění - elektřinu, kterou přes den do sítě dodá, bude v noci odkupovat zpět.

Letiště už má bohaté zkušenosti se zelenou energií. Už v roce 2013 nechalo vedení namontovat 100kilowattovou soustavu solárních panelů na střechu příletové haly a megawattovou soustavu panelů má namontovanou také na údržbovém hangáru.

Vedení CIAL předpokládá, že v příštích pětadvaceti letech díky přechodu na solární energii „ušetří“ tamní životní prostředí od více než 300 tisíc tun CO2, které by vznikly při „standardní“ výrobě elektřiny v tamních uhelných elektrárnách.

Indové staví nové město na řece Krišna. A nešetří při tom