První vakcína proti malárii míří za schválením u WHO

Komár Anopheles, přenašeč malárie

Komár Anopheles, přenašeč malárie Zdroj: James Gathany - Wikiemdia Commons

Evorpská léková agentura (EMA) na konci minulého týdne podpořila ve svém vědeckém stanovisku udělení licence léku proti malárii s názvem Mosquirix. Nejde jen o léčivý účinek Mosquirixu – přípravek totiž po podání několika dávek funguje jako očkování a u dětí snižuje pravděpodobnost nákazy po dobu přibližně čtyř let o zhruba 40 procent. Do konce roku by o schválení přípravku pro normální použití měla rozhodnout Světová zdravotnická organizace (WHO).

EMA přijala kladný vědecký názor na případné použití Mosquirixu. Agentura AP toto stanovisko okomentovala s tím, že právě takovéto vědecké názory lékové agentury zpravidla urychlují cestu přípravku do distribuce.

Mosquirix prošel klinickými testy na více než 16 tisícovkách dětí celkem v osmi afrických zemích. Data z testů prokázala, že v 18 až 48 následujících měsících po podání třech či čtyřech dávek přípravku byl počet případů onemocnění u dětí od 5 do 17 let snížen zhruba o 40 až 50 procent. Slabší účinek měl přípravek na nemluvňata ve věku 6 až 12 týdnů, u nichž snížil počet případů nákazy jen o zhruba čtvrtinu.

Kombinace s moskytiérami a repelenty

Vakcínu vyvinula britská GlaxoSmithKline, která doufá, že v případě uvedení látky na trh dojde k zamezení až několika milionů případů nákazy malárií. „V kombinaci s tradičními ochrannými prostředky, jako jsou repelenty či spací sítě má přípravek své využití,“ stojí v tiskové zprávě firmy.

Mosquirix nyní musí podle Malaria Vaccine Initiative projít schvalovacím procesem WHO, která přislíbila vypracovat své stanovisko ještě do konce letošního roku. Byť ne zcela 100% účinný, přípravek Mosquirix představuje významný krok v boji s tímto onemocněním.