Půjdete zpátky do práce, řekla invalidům maďarská vláda

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Reformovat invalidní důchodový systém, a ušetřit tak miliardy forintů, se rozhodla vláda v Budapešti. Všechny, kteří pobírají invalidní penzi, čeká komise. A ke kontrole se museli sami přihlásit do 1. dubna. Kdo tak neučinil, od května automaticky vypadne ze systému. Podle posledních údajů se to dotkne šestnácti tisíc lidí.

Podíl invalidních důchodců tedy ihned klesne zhruba o osm procent. Celkově má totiž prověrkami projít 200 tisíc lidí. Úřady sice registrují 337 528 lidí pobírajících předčasný invalidní důchod, prověrky se ale týkají jen těch, kteří loni nedosáhli 57 let a patří do III. kategorie nejlehčí invalidity.

Parlament schválil zákon o dávkách pro lidi se změněnou pracovní schopností loni před Vánocemi. Podmínky přeřazení do invalidních kategorií se zpřísnily, podle vlády je totiž v Maďarsku proti okolním zemím invalidních důchodců příliš. Ti, kteří se přihlásili na kontroly, mohou dostat rehabilitační nebo invalidní podporu podle toho, zda je lékařská komise uzná za práceschopné, či nikoli.

Podle vládního programu by se z „invalidního“ balíku mělo už letos ušetřit 88 miliard forintů (7,3 miliardy korun). Vzhledem k průměrné měsíční invalidní dávce 73 059 forintů by se tedy už letos mělo ze systému vyřadit a do práce vrátit sto tisíc lidí. Smyslem změny je odhalit ty, kteří si svůj stav „koupili“, nebo by po rehabilitaci mohli opět plnohodnotně pracovat.

Rehabilitace by měla trvat maximálně tři roky, tedy i rehabilitační dávky by bylo možné pobírat jen po tuto dobu. Činí přitom jen třicet až čtyřicet procent minimální mzdy, tedy kolem třiceti až čtyřiceti tisíc forintů. Rehabilitační a sociální národní úřad od začátku roku prověřil zhruba osm tisíc případů, z toho dva tisíce ze systému vyřadil a dalších 1500 přesměroval na rehabilitaci. Předseda svazu spolků invalidů Lajos Hegedűs ostře kritizuje plán nechat v systému dávek jen 46 tisíc lidí. Výhrady má proti celé reorganizaci, v rámci níž lidé s poškozeným zdravím už nebudou pobírat invalidní důchod, ale příspěvky podobné nemocenským dávkám. Ztratí tak i úlevy, třeba nárok na bezplatnou veřejnou dopravu. Potíže to bude činit hlavně těm, kteří budou muset dojíždět na rehabilitace.

„Tato opatření jsou protiústavní, porušují právo na sociální bezpečnost a na ochranu získaných práv. Proto se svaz obrátil na ombudsmana a ústavní soud a podá stížnost i k evropskému soudu pro lidská práva,“ oznámil Hegedűs.