Putin chce do penze nejdřív v sedmdesáti

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin se tento týden zúčastnil rekonstrukce bitvy s Napoleonem u Borodina nedaleko Moskvy. (Foto Profimedia)
Putin chce, aby se důchodový věk pro špičkové státní úředníky posunul na 70 let. Jeho snaha je v ostrém protikladu s přístupem jeho předchůdce Dmitrije Medveděva. Ten se naopak pokoušel špičkové posty posílit dosazením mladších lidí. (Foto Profimedia)
Putin s patriarchou pravoslavné církve Kirillem. Na Rusko se snesla vlna kritiky za odsouzení trojice členek punkové skupiny Pussy Riot ke dvěma letům odnětí svobody za to, že v pravoslavném chrámu zazpívaly píseň proti Vladimiru Putinovi. V zahraničí je trest vesměs považován za nepřiměřený a příliš tvrdý. (Foto Profimedia)
Putin s bývalým německým premiérem Gerhardem Schröderem, který se po skončení funkčního období začal pracovat pro konsorcium budující plynovod Nord Stream, financovaný z velké části ruským energetickým gigantem Gazprom. (Foto Profimedia)
Putin po svém opětovném návratu do prezidentské funkce v květnu povýšil do důležitých funkcí řadu svých dlouholetých souputníků. Mnoho vysokých úředníků v Kremlu tak již přesáhlo věk 65 let, samotný Putin oslaví za měsíc šedesátiny.  (Foto Profimedia)
13
Fotogalerie
Ruský prezident Vladimír Putin chce, aby se důchodový věk pro špičkové státní úředníky posunul na 70 let. Jeho snaha je v ostrém protikladu s přístupem jeho předchůdce Dmitrije Medveděva. Ten se naopak pokoušel špičkové posty posílit dosazením mladších lidí, uvedla německá verze serveru Wall Street Journal.

Roli v jeho záměrech může hrát fakt, že Putin po svém opětovném návratu do prezidentské funkce v květnu povýšil do důležitých funkcí řadu svých dlouholetých souputníků. Mnoho vysokých úředníků v Kremlu tak již přesáhlo věk 65 let, samotný Putin oslaví za měsíc šedesátiny.

Vláda svůj tah zdůvodňuje tím, že si nové vedení státu chce „v důležitých pozicích ve státních službách udržet vysoce kvalifikované špičkové pracovníky“. Vyšší věk odchodu do důchodu by se měl týkat ministrů a jejich poradců. Volených zástupců lidu, tedy i prezidenta, by se omezení týkat nemělo. Očekává se, že poslanci návrh bez řečí odmávnou.

Navalnyj zatápí Putinovu režimu víc než celá opozice. Proto musí pykat

Jen před dvěma lety přitom Putinův předchůdce Medveděv, jemuž je nyní 46 let, vládu omladil. Vyměnil desítky dlouholetých papalášů a postaral se o to, aby státní úředníci museli do důchodu v šedesáti, ve výjimečných případech nejpozději o pět let později.