Putin chce omilostnit Chodorkovského. Ten prý Nový rok oslaví už doma

Michail Chodorkovskij

Michail Chodorkovskij Zdroj: CTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin hodlá udělit milost bývalému ropnému magnátovi Michailu Chodorkovskému, prý vyhoví žádosti odsouzeného. Poznamenal rovněž, že nevidí smysl v třetím procesu, který se údajně připravuje. Advokáti někdejšího oligarchy ale tvrdí, že jejich klient o milost nežádal, což však hlavě státu nebrání, aby ji udělil.

Chodorkovskému zbývá osm měsíců do odpykání téměř jedenáctiletého trestu vězení za daňové úniky, praní peněz a údajné krádeže ropy. Opozice však někdejšího mocného podnikatele vnímá jako vězně Kremlu, kterému se znelíbil svými politickými ambicemi.

Podle prezidentské kanceláře Chodorkovskij zdůvodnil svou žádost o milost onemocněním matky. Marina Chodorkovská uvedla, že o žádosti svého syna nic neví, pokud ji ale Putinovi poslal, jeho rozhodnutí podporuje. „Pokud hlava státu cosi prohlásila, pak se to nepochybně stane,“ řekla o ohlášeném omilostnění syna.

Prostě vyjde dekret a člověk je svobodný

Podle ruských právních expertů lze očekávat, že Chodorkovskij vyjde na svobodu v příštích dnech, oslavovat Nový rok by prý mohl už doma. „Žádné zvláštní úkony nejsou zapotřebí. Vyjde prostě dekret o amnestii a člověk je na svobodě. Prezident projevil svou vůli, jeho rozhodnutí nabývá platnosti okamžitě,“ prohlásil Chodorkovského advokát Vadim Kljuvgant.

Přeměna nejbohatšího Rusa v nejslavnějšího vězně
V roce 2004 označil magazín Forbes Michaila Chodorkovského za nejbohatšího muže Ruska, jímž se stal mimo jiné jako šéf společnosti Jukos, největšího producenta ropy v Rusku. Záhy se z něj ale stal nejslavnější ruský vězeň, když byl odsouzen za daňové úniky, privatizační podvody, praní špinavých peněz a zpronevěru. Ruská opozice i organizace Amnesty International ale považují Chodorkovského (50) za vězně svědomí a oběť režimu prezidenta Vladimira Putina. Za deset let Chodorkovskij vystřídal řadu cel a věznic, od pracovní kolonie nedaleko Čity na Dálném východě, kde šil rukavice, až po současnou věznici v kolonii Segeža v polární Karélii. Tam se muž, jehož majetek v roce 2004 odhadl magazín Forbes na 15 miliard, věnuje dělnickým profesím. Pracuje v krejčovské dílně nebo v továrně na výrobu plastů.

Obhájce potvrdil, že Putin může Chodorkovského amnestovat i bez žádosti o milost. Kljuvgant řekl, že jeho mandant žádnou takovou žádost nepodal, nevyloučil ale, že to za něj učinil někdo jiný. Během deseti let, které bývalý miliardář strávil ve vězení, o jeho osvobození hlavu státu žádalo mnoho lidí, řekl advokát.

„Máme dopis s jeho podpisem,“ odpověděl na dotaz novinářů ohledně žádosti o milost mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. O termínech propuštění Chodorkovského odmítl spekulovat, omezil se na prohlášení, že se tak stane v nejbližší době.

Třetí proces zřejmě nehrozí

Putin dal dnes také najevo pochybnosti o údajně chystaném třetím procesu s Chodorkovským. Prohlásil, že zvláštní perspektivu takového případu nevidí a že nechápe, jaký by byl jeho smysl. „Nevidím, že by tam něco někomu hrozilo,“ poznamenal.

Agentura ITAR-TASS v této souvislosti po Putinově tiskovce napsala, že podle dobře informovaných zdrojů Chodorkovskij není ani obviněným ani podezřelým v takzvaném třetím procesu kolem již zaniklého koncernu Jukos.

Někdejší nejbohatší Rus byl zatčen a uvězněn v roce 2003. Odsouzen byl ve dvou procesech, v roce 2005 a v roce 2010, za údajné daňové úniky a defraudace.

Gubernie Moskva: Kreml nestrpí silné osobnosti, potvrdila volba primátora