Putin chce s USA kvůli terorismu prohloubit spolupráci tajných služeb

Vladimir Putin, Barack Obama

Vladimir Putin, Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Ruská tajná služba spolupracuje s americkými vyšetřovateli při objasňování bostonského atentátu, ale žádné "operativně významné" informace pro zámořské partnery nemá. Uvedla to dnes agentura ITAR-TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruských tajných služeb. Bratři Carnajevovi, kteří údajně za pumovými útoky stojí, podle ruské kontrarozvědky v Rusku nikdy nežili.

Ruský prezident Vladimir Putin v noci na dnešek podle moskevských médií zatelefonoval do Bílého domu a dojednával s prezidentem Barackem Obamou koordinaci špionážních služeb při vyšetřování v Bostonu. Oba státníci se během rozhovoru shodli na „oboustranném zájmu o rostoucí těsnou koordinaci ruských a amerických tajných služeb v boji s mezinárodním terorismem“.

Žádné zásadní novinky ale podle agentury ITAR-TASS ruské tajné služby pro Američany nemají. „Bratři Carnajevovi v Rusku nežili, a tak žádnou operativně významnou informaci naše tajné služby zahraničním partnerům poskytnout nemohly,“ řekl agentuře informovaný zdroj. Spolupráce nicméně byla navázána a bude pokračovat.

Etničtí Čečenci Džochar a Tamerlan Carnajevovi podle americké policie stojí za pondělním atentátem v Bostonu, při němž tři lidé zemřeli a na 140 dalších utrpělo zranění. Tamerlan byl v pátek při noční přestřelce v Bostonu zraněn a později zemřel v nemocnici. Jeho bratra Džochara po dramatické honičce američtí policisté zadrželi. Ve vážném stavu ho převezli do nemocnice.

O vztahu obou údajných atentátníků k Rusku jsou k dispozici jen útržkovité informace. Zatímco mladší Džochar se narodil ve střední Asii, kam jeho rodiče uprchli před válkou v Čečensku, starší Tamerlan se v Čečensku údajně narodil. Loni v lednu navíc Tamerlan podle amerických záznamů navštívil Rusko. Tajné služby nyní údajně zjišťují, zda v Rusku neprošel teroristickým výcvikem.