Putin vyzval Spojené státy ke zlepšení vztahů s Ruskem. Apeloval na zodpovědnost

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu k ruským diplomatům

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu k ruským diplomatům Zdroj: ctk/ap

Ruský prezident Vladimir Putin u příležitosti oslav amerického Dne nezávislosti vyzval ke zlepšení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem. V gratulaci zaslané americké hlavě státu Baracku Obamovi šéf Kremlu mimo jiné uvedl, že obě země mají odpovědnost za mezinárodní bezpečnost a stabilitu.

„Putin rovněž zdůraznil, že Rusko a Spojené státy, jako země nesoucí mimořádnou míru odpovědnosti za udržování mezinárodní stability a bezpečnosti, by měly spolupracovat v zájmu celého světa,“ uvedl Kreml v prohlášení. Informaci přinesla agentura Reuters.

Vztahy mezi Američany a Rusy v souvislosti s vývojem na Ukrajině v posledních měsících značně utrpěly. Washington spolu s dalšími západními státy tvrdí, že Moskva ukrajinskou krizi svým přístupem vyhrotila a že nyní nepostupuje dostatečně razantně, aby napětí uklidnila.

Západ na Putina naléhá, aby využil svého vlivu a přiměl proruské separatisty k jednáním s ukrajinskou vládou. Vybraní ruští představitelé kvůli ruskému přístupu k Ukrajině a kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym čelí sankcím.