Putin: Západ přivedl Ukrajinu na pokraj rozpadu, stejně jako Irák a Sýrii

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v projevu před ruskými diplomaty ostře zaútočil na Kyjev, který obvinil z neodůvodněného vydírání Ruska ohledně ceny zemního plynu. Ukrajinu přirovnal k Iráku, Libyi a Sýrii. Prohlásil také, že Rusko bude nadále chránit práva Rusů v zahraničí, a to celou škálou prostředků.

Ukrajina podle ruského prezidenta čelí národní katastrofě, přičemž ke zhoršení situace v zemi značně přispěla i Severoatlantická aliance. Osobně zodpovědný za budoucí vývoj je pak podle Putina jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko. „Tím, že odmítl prodloužit příměří, přijal plnou odpovědnost za další eskalaci násilí v zemi,“ prohlásil Putin.

Porošenko odmítl ustoupit společnému tlaku Ruska a Evropské unie, aby prodloužil příměří, prohlásil Putin. „Nemohli jsme ho přesvědčit, že cesta ke stabilnímu, silnému a dlouhodobému míru nevede skrze válku,“ dodal. Tím podle něj Porošenko přijal plnou odpovědnost za válečné operace proti povstalcům na východě Ukrajiny

Během výroční konference k ruským zahraničním vztahům přirovnal Putin situaci na Ukrajině k Iráku či Sýrii. Ty podle něj byly „hrubou vnější intervenci“ dotlačeny na pokraj rozpadu, ztráty suverenity a národní katastrofy.

"NATO se chová jako ve studené válce"

Chování NATO v Ukrajinské krizi se podle Putina stalo „koncentrovaným vyjádřením politiky zadržování“. Doktrína vyhlášená americký prezidentem Henry Trumanem podle Putina neskončila studenou válkou, ale Západ ji dál uplatňuje.

Ukrajina se pak podle něj během jednání o dodávkách plynu uchýlila k vydírání, Kyjev prý požadoval „zcela neopodstatněné“ snížení ceny. Ujistil ale, že spory s Ukrajinou nedopadnou na další odběratele ruského plynu. „Poctiví dodavatelé i spotřebitelé nesmělí trpět kvůli akcím politiků na Ukrajině,“ řekl ruský prezident. Dodal, že Moskva chce i „přes nynější potíže“ rozvíjet i plynovod South Stream.

Kreml hodlá dál hájit zájmy Rusů v zahraničí

Putin také vysvětlil motivy, které Rusko vedly k anexi Krymu. „Nemohli jsme připustit, aby byl zásadně omezen náš přístup k Černému moři… Vše, o co Rusko bojovalo už od Petra Velikého, to všechno by bylo škrtnuto,“ prohlásil ruský prezident s tím, že Moskva bude pokračovat v obhajování svých zájmů a zájmů etnických Rusů žijících v zahraničí.

Ruský prezident zároveň naznačil, že to, co se nyní děje na Ukrajině, se v budoucnosti může stát v i v jiných evropských zemích, v nichž žijí velké národnostní menšiny. „Každý v Evropě“ musí zajistit, aby scénáře, které se rozběhly v Sýrii, Libyi, Iráku a Ukrajině „nestaly nakažlivými“, uzavřel Putin svůj projev.