Putinovi spojenci ztrácejí kvůli krymské krizi miliardy

Gazprom

Gazprom Zdroj: CC BY-SA 3.0: PressGPNS - Wikimedi Commons

Vojenské dobrodružství ruského prezidenta Vladimira Putina na Krymu bude mít rozsáhlé následky pro ruskou ekonomiku. Putinovi političtí spojenci už nyní ztrácejí desítky miliard rublů, následky intervence na svých peněženkách nakonec pocítí všichni Rusové.

Rozmístění ruských jednotek na Krymu vyvolalo v pondělí největší výprodej akcií na ruských burzách za posledních pět let. Rubl klesl na rekordní dno, což vyvolalo protiakci centrální banky, která zvýšila úrokové sazby nejvíce od roku 1998. Dlouhodobý Putinův podporovatel Gennadij Timčenko a jeho obchodní partner Leonid Michelson během posledních několika dnů ztratili kvůli pádu akcií společnosti Novatek 115 miliard rublů (64 miliard korun).

„Rusko bude na krizi na Ukrajině hodně tratit,“ řekl agentuře Bloomberg Tomothy Ash, ekonom londýnské Standard Bank. „Zasažena bude důvěra domácích i zahraničních investorů, klesnou investice a pravděpodobně dojde k odlivu kapitálu, pravděpodobné jsou ztráty ruských bank s aktivy na Ukrajině,“ dodal.

Závislost na surovinách

Stav ruského hospodářství přitom nebyl ideální ani před konfliktem. Rupa a zemní plyn se na vývozu podílejí více než z poloviny a jejich ceny stagnují. Vláda tak v posledních měsících opakovaně varovala před recesí, přestože ekonomiky hlavních obchodních partnerů země rostou.

Lednová zpráva Mezinárodního měnového fondu o stavu ruské ekonomiky upozorňuje na nutnost větší diverzifikace hospodářství, které by se zbavilo závislosti na vývozu surovin. Ruská ekonomika zpomaluje už čtyři roky v řadě, loni se růst hrubého domácího produktu propadl na 1,3 procenta.

Moskevský burzovní index MICEX v posledním roceMoskevský burzovní index MICEX v posledním roceMoskevský burzovní index MICEX v posledním roce | Moskevska burza

Podle Bloombergu už nyní ruská agrese ohrožuje mezinárodní půjčky v hodnotě osmi miliard dolarů, o které si požádalo nejméně deset ruských společnosti. Ministr zahraničí USA John Kerry navíc Rusku pohrozil vyloučením ze skupiny G8 a zmražením aktiv a zákazem cestování do země pro vysoce postavené zástupce Kremlu. Moskva na to reagovala hrozbou obdobných protiopatření.

Odliv kapitálu zrychluje

Jak velký může být odliv kapitálu po vojenských operacích, ukázala pětidenní válka s Gruzií v roce 2008. V následujících šesti měsících investoři z Ruska stáhli 290 miliard dolarů, odhadla banka BNP Paribas. Stejná válka vymazala z účtů 25 nejbohatších Rusů 230 miliard dolarů. Ještě před lednovou eskalací kyjevských demonstrací upozornil náměstek ruského ministerstva hospodářství Andrej Klepach, že během prvního čtvrtletí letošního roku dosáhne odliv kapitálu 35 miliard dolarů. To je více než polovina sumy, o kterou Rusko přišlo za celý rok 2013.

V ohrožení jsou také investice ruských společností na Ukrajině. Kromě bank, které se v případě nouze mohou spolehnout na státní pomoc, na Ukrajině investovaly i energetické či zemědělské podniky. Země je pro Rusko pátým největším obchodním partnerem, obrat zahraničního obchodu loni dosáhl necelých 40 miliard dolarů. Možná ještě důležitější jsou pro Rusko ukrajinské plynovody, přes které proudí více než polovina vývozu Gazpromu do Evropy.

Pavla Palaščáková: Rusko vyměnilo Krym za důvěryhodnost