Radioaktivní voda z Fukušimy se smí vypustit do moře, rozhodla jaderná agentura

Zaměstnanec společnosti TEPCO vysvětluje proces vypouštění vody z Fukušimské elektrárny

Zaměstnanec společnosti TEPCO vysvětluje proces vypouštění vody z Fukušimské elektrárny Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) odsouhlasila japonský plán na vypouštění radioaktivní vody z jaderné elektrárny Fukušima do oceánu. Záměr vyvolal protesty části místních obyvatel a také Číny. MAAE po dvouletém přezkumu potvrdila, že vypouštění kontaminované vody splňuje světové standardy a nebude mít významný dopad na lidi ani na životní prostředí.

Šéf MAAE Rafael Grossi hovoří o výjimečné události. Jaderná agentura bude na proces dohlížet, její pracovníci budou přímo v bývalé elektrárně. Grossi zdůraznil, že se jedná o první takový případ a Japonsko bude mít konečné slovo v tom, zda s vypouštěním nakonec začne. Celý proces by měl trvat 30 až 40 let.

Vypouštění bude zcela bezpečné, tvrdí japonská vláda. Voda z elektrárny bude předem naředěna, aby dosáhla bezpečných hodnot radioaktivity a minimalizoval se tak možný dopad na životní prostředí.

Ve Fukušimy i po sanaci zůstane radioaktivní tritium, na jehož likvidaci v současnosti neexistují žádné technologie. Metoda ředění tritia v mořské vodě však již byla využita. Vědci zdůrazňují, že tritium je pro lidský organismus škodlivé pouze při vysokých koncentracích. Díky ředění radioaktivní vody a rozložení procesu do dlouhého času tak u Fukušimy žádné nebezpeční nehrozí.

Japonsko zatím nesdělilo konkrétní datum, kdy se začne vodu do oceánu vypouštět. Rozhodnutí musí ještě formálně schválit společnost TEPCO, která provozuje elektrárnu.

Někteří místní obyvatelé a japonské rybářské svazy plán na vypouštění tritia dlouhodobě odmítají. Obávají, že by mohl opětovně poškodit jejich pověst, která už utrpěla po jaderné havárii v roce 2011. Některé země tehdy zakázaly dovoz ryb z Japonska. Petici odmítající vypouštění podepsalo více než 250 tisíc lidí.

Proti jsou také některé sousední země. Plán odmítá především Čína, Japonsko ovšem tvrdí, že Peking odmítl jakékoliv návrhy na vzájemná jednání a snahu Tokia situaci vysvětlit.

Grossi podnikne po návštěvě Japonska cestu do Jižní Koreje, kde se také bude snažit uklidnit obavy z vypouštění radioaktivní vody do moře. Tamní spotřebitelé přitom ve velkém skupují mořskou sůl a další potraviny. Předpokládá se, že Grossi navštíví i Nové Zéland.