Rajoy suverénně vyhrál, tlačí ho čas

ilustrační foto

ilustrační foto

Šéf španělských lidovců Mariano Rajoy je po nedělním volebním vítězství pod velkým tlakem, aby urychleně představil detaily svých reformních plánů. Jeho Lidová strana získala v dolní komoře parlamentu 186 z 350 křesel. Ovládla i senát. Hladké vítězství dosavadní opozice však zatím k uklidnění trhů nevedlo. K optimismu nepřispívá ani to, že vláda zřejmě nebude moci být jmenována dříve než kolem 20. prosince.

Španělsko je po Irsku, Portugalsku, Řecku a Itálii další evropskou zemí, kde dluhová krize vyvolala politický zvrat. Socialisté utrpěli nejhorší porážku za více než třicet let, což hodně pomohlo také menším stranám. K ignoraci obou hlavních partají a volbě malých uskupení vyzývalo například hnutí mladých, na něž vysoká nezaměstnanost v zemi dopadla obzvlášť tvrdě.

„Přicházejí složité časy,“ prohlásil šestapadesátiletý Rajoy ve vítězném projevu. „Španělský hlas musí být znovu respektován v Bruselu a ve Frankfurtu. Přestaneme být částí problému a začneme být součástí řešení,“ slíbil vystudovaný právník. „Nestanou se zázraky, my jsme je neslibovali. Ale v jiných dobách jsme viděli, že pokud se věci dělají dobře, přinášejí výsledky,“ dodal.

„Rajoy nebude mít jinou možnost, než oznámit balík neobyčejně tvrdých reforem, aby přesvědčil trhy a své evropské partnery o tom, že Španělsko je jiné než Itálie a Řecko,“ řekl Bloombergu odborník na mezinárodní vztahy José Antonio Sanahuja. Přísným úsporným plánům volebního vítěze nasvědčuje i slib snížit v příštím roce zhruba o třetinu rozpočtový deficit na 4,4 procena HDP. Experti míní, že budoucí vláda musí prostřednictvím škrtů nebo zvýšením daní získat alespoň 18 miliard eur. Rajoy přitom sliboval, že daně zvyšovat nebude.

„Fakt, že investoři budou muset čekat další měsíc, než se pan Rajoy a jeho kabinet ujmou vlády, jenom přispívá k nejistotě,“ podotkl podle Reuters Nicholas Spiro ze Spiro Sovereign Strategy. Někteří analytici ale míní, že Rajoy opatření oznámí dříve, než formálně nastoupí k moci.

Překvapení v parlamentu

Zřejmě největším překvapením voleb je úspěch malého baskického sdružení Amaiur, které bude mít v dolní komoře šest zástupců a v horní tři. Amaiur má základnu v Baskicku a zastupuje tamější radikální separatisty. Ti tak budou mít poprvé zastoupení na celonárodní úrovni, kde chtějí prosazovat například amnestii odsouzených členů organizace ETA.