Rakousko chce zabránit dovozu energie z jádra zákonem

Rakouská vláda chce zákonem zakázat dovoz proudu z jaderných elektráren v zahraničí. Je třeba přes léto nalézt přiměřená právní opatření, aby toho bylo možné dosáhnout, a na podzim je přijmout, uvedl dnes rakouský kancléř Werner Faymann jako výsledek "energetického summitu" vládních stran a ekologických organizací. Podle kancléře je třeba prosadit povinné "označení původu" u každého nákupu elektřiny.

Rakousko, kde nejsou žádné atomové elektrárny, se dlouhodobě staví proti jaderné energetice. Trnem v oku rakouských protijaderných aktivistů jsou zejména elektrárny v sousedním Česku a Slovensku.

Přes léto mají v Rakousku vzniknout pracovní skupiny za účasti širokého spektra sil včetně protiatomových organizací jako Greenpeace či Global 2000, které mají připravit zásady „zákona o ekologické elektřině“. Tyto organizace se závěry schůzky souhlasí, označují je ale jen za první krok z mnoha potřebných.

„Povinné označení původu proudu se musí týkat jak té energie, která se nakoupí na burze, tak bilaterálních dodavatelských smluv mezi rakouskými a zahraničními energetickými koncerny. Jen tak lze zajistit, aby do Rakouska nemohla dorazit žádná atomová elektřina,“ uvedly ekologické organizace.

Podle vicekancléře Michaela Spindeleggera se na tomto cíli může vláda s ekologickými organizacemi shodnout za podmínky, že se podaří prosadit rozvoj obnovitelných zdrojů a také výstavbu dostatečně kapacitních přenosových soustav, proti čemuž se někteří odpůrci atomu dosud stavěli.

„Pryč od atomu znamená ale také uvolnění rozvoje obnovitelných zdrojů,“ řekl Spindelegger. Podle odborníků potřebuje Rakousko k náhradě šesti procent své roční spotřeby, které zatím zajišťuje dovozem jaderného proudu, vytvořit obnovitelné zdroje o kapacitě 3,3 terawatthodin. „Jen podporou obnovitelných energií se Rakousko může opět stát exportérem proudu,“ uvedl ředitel koncernu EVN Peter Layr.

Odpůrci atomu tvrdí, že Rakousko je energeticky soběstačné a dovoz nepotřebuje

Někteří odpůrci atomu si však neodpustili jízlivé komentáře k dnešní schůzce. „Veřejnost je falešnými tvrzeními přesvědčována o údajné závislosti země na dovozu jaderného proudu. Ta ale ve skutečnosti neexistuje. Rakousko disponuje dostatečně vyváženou bilancí mezi spotřebou a výrobou elektřiny,“ řekl Radko Pavlovec, poradce a dřívější protiatomový pověřenec hornorakouské zemské vlády.

Také předseda střešní organizace pro životní prostředí (UWD) Gerhard Heilingbrunner napadl podle APA dolnorakouskou energetickou společnost EVN, že „dennodenně dováží vysokonapěťovým vedením z Česka do Rakouska špinavý atomový proud ze šrotových reaktorů v Temelíně a Dukovanech“.

Organizace si interpretují dnešní schůzku každá po svém

Ekologičtí aktivisté a organizace se ale někdy neshodnou ani sami mezi sebou, upozorňuje agentura APA. Podle představitelky opozičních Zelených Evy Glawischnigové na dnešní schůzce s vládou „nepadla o všeobecném zákazu atomového proudu ani zmínka“ a jednalo se jen „co by bylo, kdyby“. Greenpeace a Global 2000 se ohradily, že „zákaz atomového proudu byl právě centrálním tématem dnešního jednání“.

V Rakousku se o zákazu dovozu „jaderné“ elektřiny mluví už řadu let. Vše ale vázne na tom, že země, odkud alpská republika elektřinu dováží, má takzvaná energetický mix a v síti nelze jadernou elektřinu od nejaderné rozlišit. Rakouské energetické společnosti řešily zatím věc tak, že ve smlouvě s německými koncerny měly alibistickou doložku, že kupují ze společného mixu pouze proud z klasických elektráren.