Rakousko hrozí právními kroky kvůli jádru, Gazprom nesplnil své exportní cíle

Rakousko hrozí žalobou proti plánům Bruselu zařadit jádro mezi čisté zdroje.

Rakousko hrozí žalobou proti plánům Bruselu zařadit jádro mezi čisté zdroje. Zdroj: JE Dukovany/E15

Rakousko hrozí žalobou proti plánům Bruselu zařadit jádro mezi čisté zdroje.
Suezský průplav měl rekordní tržby.
Tesla dodala na trhy rekordní počet elektromobilů.
Gazprom nesplnil své exportní cíle.
Gazprom nesplnil své exportní cíle.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Rakousko hrozí žalobou kvůli zelenému jádru

Návrh Evropské komise označit za jistých podmínek investice do jádra a plynu za zelené se setkal s odporem v Německu a Rakousku. Vídeň dokonce hrozí právními kroky. „Pokud budou tyto plány zavedeny tak, jak jsou, podáme žalobu,“ uvedla podle DPA rakouská ministryně pro klimatickou akci Leonore Gewesslerová. Argumentuje tím, že jaderná energie je nebezpečná, a nemůže tak být prostředkem boje proti klimatické změně.

Kritický názor má i německá vládní sociální demokracie (SPD). „Jaderná energie není udržitelná a nedává žádný ekonomický smysl,“ tvrdí představitel strany Matthias Miersch. Zařazení jádra mezi zelené zdroje naopak požadují některé členské státy v čele s Francií, ke kterým patří i Česko.

Suezský průplav loni dosáhl rekordních tržeb

Egypt v neděli oznámil, že za plavby Suezským průplavem, globálně důležitou spojnicí mezi Středozemním a Rudým mořem, loni vybral 6,3 miliardy dolarů. Jde o rekordní sumu, která téměř o třináct procent překonala loňské příjmy. V roce 2021 touto vodní cestou proplulo 20 649 lodí, o desetinu více než v roce 2020.

Přes kanál prochází více než deset procent světového obchodu, loni v březnu na sebe proto upoutal velkou mediální pozornost, když ho na týden zablokovala obří kontejnerová loď Ever Given. V té době se spekulovalo o tom, že by událost mohla Egypt poškodit a přepravci přejít na alternativní trasy.

Z trhů a burz 

Gazprom loni do Evropy poslal méně plynu, než plánoval

Ruský gigant Gazprom nesplnil loni svůj vlastní cíl exportu plynu do Evropy. Společnost dodala celkem 185,1 miliardy krychlových metrů plynu svým zákazníkům v zahraničí, kromě zemí bývalého SSSR. To bylo o tři procenta více než v roce 2020, ale méně než v předešlých letech, kdy exportovala zhruba 200 miliard.

Dodávky do Evropy a Turecka činily podle propočtů Bloombergu 177 miliard metrů krychlových, zatímco v plánu bylo 183 miliard. Produkce Gazpromu se přitom vyšplhala nejvýše od roku 2008. Napjaté dodávky a nízké stavy zásobníků před zimou přispěly k růstu cen suroviny v Evropě do rekordních výšin. V posledních dnech roku ale významně poklesly, navzdory tomu, že plynovodem Jamal už dva týdny proudí plyn opačným směrem, tedy ze západu na východ.

Tesla má nový rekord

Výrobce elektromobilů Tesla v závěrečném čtvrtletí loňského roku doručil globálním zákazníkům 308 600 vozů, čímž překonal předchozí rekord. Lepší než očekávané výsledky znamenají, že automobilka loni dodala na trhy celkem více než 936 tisíc vozů, o 87 procent více než loni. Společnost uvedla, že za výsledkem stojí mimo jiné silná poptávka v Číně a také její schopnost řešit problémy s nedostatkem čipů.

„Skvělá práce týmu Tesly po celém světě,“ komentoval na Twitteru čísla její šéf Elon Musk. Očekává se, že akcie firmy v pondělí porostou.

S akciemi Evergrande se neobchoduje

Problematický čínský realitní gigant China Evergrande Group v pondělí pozastavil obchodování svých akcií na burze v Hongkongu v době, kdy se čeká na nové zprávy o plánu restrukturalizace společnosti. Firma se potýká se splátkami závazků ve výši 300 miliard dolarů.

Místní média o víkendu informovala o jejích dalších problémech, údajně dostala od úřadů deset dní na demolici čtyřicítky nelegálně postavených rezidenčních budov.

Tweet dne

První mezinárodní rozhovor roku s americkým prezidentem dokazuje zvláštní charakter našich vztahů. Diskutovali jsme o společných akcích Ukrajiny, USA a partnerů ve snaze zachovat mír v Evropě a nedopustit další eskalaci, o reformách a deoligarchizaci. Oceňujeme neochvějnou podporu Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj referuje o telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Joem Bidenem, jehož hlavním tématem byla přetrvávající hrozba ruské invaze na Ukrajinu.

Stane se dnes

  • Očekávají se údaje o plnění státního rozpočtu Slovenska za rok 2021.
  • Po vánoční přestávce pokračuje jednání o dohodě o íránském jaderném programu.
  • V Německu se zřejmě uskuteční další demonstrace odpůrců karanténních nařízení.