Rakousko hrozí zablokováním jednání o vstupu Turecka do EU

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Kritika poměrů v Turecku z rakouské strany zesílila, když Videň pohrozila zablokováním přístupových rozhovorů Turecka s Evropskou unií. Ministr zahraničí Sebastian Kurz v rozhovoru pro list Kurier řekl, že je proti otevření nových kapitol v jednání mezi Bruselem a Ankarou.

Přístupové rozhovory postupují velmi pomalu od roku 2005, kdy byly zahájeny. Uzavřena byla zatím jen jedna z 35 kapitol. „V radě ministrů zahraničí EU mám svůj hlas. Na pořadu je otázka, zda otevřít další přístupové kapitoly, a já jsem proti,“ uvedl ministr. Souhlasné stanovisko evropských ministrů musí být jednomyslné, a Kurz má tak prakticky právo veta.

Vztahy mezi Tureckem a Rakouskem se vyostřily minulý týden, když se spolkový kancléř Christian Kern vyslovil proti pokračování přístupových rozhovorů kvůli tvrdému postupu Ankary proti opozici a údajnému oslabování demokratických principů v zemi.

Přečtěte si:

Podle ministra Kurze Turecko nesplnilo podmínky nezbytné pro dosažení pokroku ve vztazích s EU. „Kritéria pro liberalizaci vízové politiky nebudou v Turecku naplněna. Požadavky stanovené přístupovými rozhovory Turecko nesplnilo,“ konstatoval v rozhovoru pro Kurier.

Kurzův německý kolega Frank-Walter Steinmeier v pátek prohlásil, že unijní jednání s Tureckem jsou ve slepé uličce, ale vyslovil se proti jejich úplnému zastavení. EU podle něj musí uvažovat „v širších měřítcích“ o rámci svých vztahů s Ankarou.

K Steinmeierovi se připojil i jeho stranický šéf a německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Přístupová jednání s Ankarou by měla pokračovat, i když se Turecko podle něj členem EU v příštích dekádách nestane. „Nemyslím si, že má Turecko v dohledné budoucnosti - mluvím o deseti, dvaceti letech - šanci se stát členem EU,“ řekl sociálnědemokratický politik.