Rakovinotvorné tofu. Na Jávě vzniká v dýmu páleného plastu z odpadu ze Spojených států

Výroba tofu v Indonésii

Výroba tofu v Indonésii Zdroj: profimedia.cz

Výroba tofu v Indonésii
Výroba tofu v Indonésii
Výroba tofu v Indonésii
Výroba tofu v Indonésii
Výroba tofu v Indonésii
17
Fotogalerie

Ve východní Jávě v malém městě Tropodo se ve třiceti vývařovnách vyrábí tofu. Tedy potravina, která je v Indonésii i v celé Asii brána za tradiční. Má to však háček. Místní jako palivo do kuchyně používají plast dovezený ze Spojených států. Do ovzduší a do samotného tofu se tak dostávají nebezpečné látky, včetně rakovinotvorného dioxinu. O zprávě sdružení ochránců životního prostředí, mezi nimiž je i česká společnost Arnika, informoval list The New York Times

Hodnoty přítomných nebezpečných látek se analyzovaly z vajec, která snesly slepice žijící v Tropodu. Ta obsahovala škodlivé chemikálie, včetně dioxinu. Tato látka podle lékařů a ochránců životního prostředí může vyvolat Parkinsonovu nemoc nebo významně negativně ovlivnit vývoj nenarozeného dítěte. 

Testování odhalilo, že požitím jednoho vejce od lokálních slepic člověk dostane do těla 25krát vyšší denní dávku dioxinu, než je povolená hodnota ve Spojených státech a sedmdesátkrát vyšší, než stanovují normy v Evropě. 

V jednom z vajec, které bylo v pětitisícovém Tropodu podrobeno testování, našli vědci dokonce druhý nejvyšší obsah dioxinu, který byl kdy naměřen v analýzách z Asie. Více už měla jen vejce, která se vyskytovala v Bien Hoa ve Vietnamu, kde americká armáda během války skladovala toxický prostředek Agent Orange. Spojené státy nedávno zahájily projekt, který by měl do deseti let zbavit zmíněnou oblast toxinů. Celá operace vyjde na 390 milionů dolarů, tedy zhruba devět miliard korun.

Zbytečné třídění?

S dobrým pocitem a vidinou toho, že chrání přírodní prostředí, třídí obyvatelé Západu odpad. Česká republika patří dokonce k zemím, které jsou v tomto ohledu na špici. Bohužel je však část tohoto roztříděného smetí odvezena do ciziny. Zde je v některých případech použito například na výrobu obuvi či dalších věcí, ale mnohdy se pouze přidá k místnímu odpadu, který je pak určen ke spálení. Tak jako je tomu například v případu výroby tofu v Tropodu.

Podívejte se na výrobu tofu: