Rána pro výrobce elektromobilů. Chile znárodní svůj rozsáhlý lithiový průmysl

Těžba lithia v Chile.

Těžba lithia v Chile. Zdroj: Reuters

Chilský prezident Gabriel Boric.
2
Fotogalerie

Chilský prezident Gabriel Boric ve čtvrtek zaskočil trhy oznámením, že se jeho vláda chystá znárodnit tamní lithiový průmysl. Krok má posílit ekonomiku země a přispět k ochraně životního prostředí. Znamená však také novou výzvu pro výrobce elektrických vozidel. Právě z Chile pochází téměř třetina světové produkce lithia. Loni se zde vytěžilo 39 tisíc metrických tun stříbřitého kovu, který je nezbytnou surovinou pro výrobu baterií.        

Chile postupně převezme veškeré lithiové operace na svém území od průmyslových gigantů Albemarle a SQM a svěří je do rukou nově vytvořené státní společnosti. „Je to naše nejlepší šance, jak se transformovat v rozvinutou a udržitelnou ekonomiku. Nemůžeme si dovolit ji promarnit,“ řekl Boric v televizním projevu. 

Jihoamerická republika tak napodobí kroky dalších významných producentů vzácných materiálů, klíčových pro výrobu baterií do elektromobilů. V minulém roce zestátnilo svá lithiová ložiska Mexiko. Indonésie zase v roce 2020 zakázala vývoz niklu. 

Vláda podle prezidenta nezruší již uzavřené kontrakty, doufá ale, že firmy budou otevřené účasti státu před jejich vypršením. „Budoucí smlouvy na těžbu lithia budou vydávány pouze v rámci partnerství veřejného a soukromého sektoru se státním dohledem,“ doplnil Boric. SQM má v současné době platný kontrakt na těžbu stříbřitého kovu v zemi do roku 2030, Albemarle do roku 2043.    

Plány Evropské unie v oblasti elektromobility:

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Albemarle, která patří k dodavatelům Tesly, řekla agentuře Reuters, že nynější rozhodnutí „nebude mít žádný materiální dopad na činnost podniku“. SQM zprávu nekomentovala. 

Cena lithia na světových trzích spadla od loňského listopadu o sedmdesát procent kvůli poklesu poptávky po elektromobilech v Číně. Do budoucna však půjde o velmi důležitou komoditu. Její těžba je přitom stále v raném stadiu. Pouze pár zemí těží podle OSN tolik suroviny, kolik by odpovídalo jejich zásobám.   

Většina dosud známých světových nalezišť lithia se nachází v jihoamerickém trojúhelníku Bolívie–Argentina–Chile. Deník E15 již dříve upozornil, že velký byznysový vliv si v tomto regionu dlouhodobě buduje Čína a má v tomto ohledu ohromný náskok před Západem.  

Analytik National Australia Bank Harsh Bardia je nicméně přesvědčen, že znárodňování těžby může odvát budoucí lithiové investice z Jižní Ameriky do jiných koutů světa, například do Austrálie, která je v současnosti vůbec největším producentem vzácného kovu. „Politická stabilita je zásadní pro jakýkoli těžařský projekt,“ podotýká Bardia.