Rap i pohádky na dobrou noc: téma Hedvábné stezky je v Pekingu všudypřítomné

Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu

Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu Zdroj: Reuters

Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu
Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu
Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu
Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu
Konference o budování novodobé Hedvábné stezky v Pekingu
7
Fotogalerie

Čínskou metropolí, kde v neděli i za účasti českého prezidenta Miloše Zemana začíná konference o budování novodobé Hedvábné stezky, rezonuje jediné slovo - globalizace. Reklamní poutače či popisky na karoseriích autobusů shodně zdůrazňují výhody globálního obchodu, mezinárodní spolupráce a s tím související hospodářský růst, napsal list Sydney Morning Herald.

Slogan One Belt, One Road (jedno pásmo, jedna stezka), který projekt výrazně podporovaný čínským prezidentem Si Ťin-pchingem doprovází, je v Pekingu všudypřítomný. Státem kontrolovaná média na toto téma neustále zveřejňují rapové i rockové písničky a výhody nové Hedvábné stezky líčí dokonce pohádka pro děti na dobrou noc, která vysvětluje, co projekt znamená.

Vybudování "stezky", aby po ní mohlo zboží proudit, si vyžádá rozsáhlou obnovu infrastruktury rozvojových zemích, přes které jsou železniční i námořní trasy plánovány. Mají navázat na tradici starověké a středověké Hedvábné stezky - osm tisíc kilometrů dlouhé spojnice, po které z východní Asie přes střední Asii mířilo do Středomoří mimo jiné právě hedvábí.

Sydney Morning Herald poznamenal, že ještě více chytlavé než slogan je financování tohoto smělého projektu. Na stole je totiž až jeden bilion dolarů (24,3 bilionu korun). Dvojice čínských bank, rozvojová a exportní-importní, již podle čínských představitelů půjčily na projekty stezky 200 miliard dolarů (4,9 bilionu korun). Průmyslová a komerční banka Číny se navíc chystá investovat do 412 projektů přes 337 miliard dolarů (8,2 bilionu korun).

Strategičtí rivalové Číny, jak Sydney Morning Herald uvedl, projekt stezky kritizují jako pokus Pekingu koupit si vliv v rozvojových zemích, kterým navíc kvůli zadlužení v souvislosti s účastí na plánu hrozí ztráta kontroly nad klíčovou infrastrukturou. Čína tuto kritiku odmítla a tento týden oznámila, že pro každou zemi byl nastaven jiný dluhový limit a že navíc většina projektů bude vytvářet dostatečný hotovostní tok.

Konference, která v neděli začne, je pro čínskou vládu příležitostí, jak překonat podezřívavost západních států a zdůraznit, že stezka není jen pouhou čínskou vizí. Summitu se zúčastní 29 státních představitelů, svou delegaci budou mít na místě i USA, naopak Indie s Japonskem, které patří k tradičním čínským rivalům, v Pekingu nebudou.

Ze členů Evropské unie bude mít na konferenci nejvýše postaveného zástupce Česká republika, a to prezidenta Zemana, který projekt podporuje a který dnes zahájil šestidenní návštěvu Číny.

Několik unijních zemí do Pekingu vyšle premiéry. Evropskou komisi bude reprezentovat místopředseda a eurokomisař pro investice a zaměstnanost Jyrki Katainen. List South China Morning Post poznamenal s odvoláním na řadu evropských diplomatů, že země EU od summitu nemají velká očekávání, pokud jde o uzavření konkrétních dohod.