Rating Venezuely padá. S&P mu přiřadila C, roste riziko bankrotu

Caracas, hlavní město Venezuely

Caracas, hlavní město Venezuely Zdroj: CC BY-SA 2.0: Paulino Moran

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila v úterý úvěrovou známku Venezuely do kategorie C, která ukazuje na značné riziko nesplácení státních závazků. Agentura to odůvodnila dalším trvalým zhoršováním hospodářské situace a rostoucí pravděpodobností státního bankrotu země, která má největší zásoby ropy na světě.

„Hospodářská recese, vysoká inflace a rostoucí tlaky na devizovou likviditu budou v příštích dvou letech dál podkopávat schopnost vlády splácet zahraniční závazky,“ uvedla S&P podle agentury Reuters. Výhled ratingu zůstává negativní, což podle S&P odráží rostoucí pravděpodobnost, že kvůli poruchám v ekonomice a přetrvání politické polarizace se v příštích dvou letech bude dál zvyšovat riziko státního bankrotu.

Své hodnocení spolehlivosti venezuelských dlouhodobých závazků v cizích měnách snížila agentura na CCC plus z dosavadní úrovně B minus. Rating závazků v domácí měně zhoršila na C z úrovně B.

Maduro: Dluhy příští měsíc vyrovnáme

Venezuelský prezident Nicolas Maduro minulý týden zahraniční věřitele ujistil, že vláda příští měsíc vyrovná splatnou částku zahraničních dluhopisů v sumě 4,5 miliardy dolarů (956 miliard korun). Udělal tak poté, co ekonomové začali poprvé mluvit o možnosti státního bankrotu. Ekonomiku země podkopalo 15 let socialistické politiky vůdce Huga Cháveze a jeho následníka Madura.

O bankrotu Venezuely se začalo mluvit po článku bývalého venezuelského ministra plánování Ricarda Hausmanna a ekonoma Harvardovy univerzity Miguela Angela Santose. Ti argumentovali pro řízený bankrot, který by vládě umožnil ozdravit ekonomiku.

Venezuela dosud závazky vůči zahraničním věřitelům v moderní době vždy splácela. Oponenti bankrotu poukazují na to, že země má v případě akutní potřeby možnost snadného sehnání peněz tím, že zruší štědré subvence na ceny ropy pro spojenecké režimy v regionu.