Rebelové by Kaddáfímu dovolili zůstat v Libyi

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Zdroj: ctk

Libyjští povstalci dnes poprvé připustili, že vůdce Muammar Kaddáfí by ve své zemi mohl zůstat i po odchodu z politických funkcí. Uvedl to francouzský deník Le Figaro s tím, že právě probíhají zprostředkovaná jednání mezi opozicí a vládou.

Mluvčí povstalecké Přechodné národní rady Mahmúd Šammám dnes pro list uvedl, že rozhovoru probíhají střídavě ve Franciii a Jihoafrické republice. „Někdy se naše názory sbližují, někdy se opět rozcházejí. Záleží to na aktuálním rozpoložení Kaddáfího,“ řekl.

To, že by rebelové libyjskému vůdci případně umožnili zůstat v domovině, ale neznamená, že slevili z ostatních požadavků. „Naše podmínky se nezměnily: Kaddáfí a členové jeho rodiny se nesmí jakkoli podílet na budoucí vládě,“ zdůraznil. Bývalý vůdce by prý mohl dožít v některé okrajové oblasti země.

V požadavcích na ostatní vyjednávací partnery ale už povstalci nejsou tak přísní. Podle Šammáma budou o vytvoření vlády a organizaci voleb jednat s jakýmkoli vládním představitelem, který „nemá krev na rukou“.

Kaddáfí tento týden jako již několikrát v minulosti vyzval své příznivce, aby bojovali až do úplného konce. Včera jej ale podle agentury TAP opustilo 19 policejních a armádních důstojníků, kteří uprchli do Tuniska. Podle dnešního vydání deníku Wall Street Journal mají američtí představitelé informace o Kaddáfího rostoucí nejistotě. Libyjský vůdce údajně zvažuje, že kvůli své bezpečnosti opustí hlavní město a odjede do některé ze svých rezidencí rozmístěných po celé zemi.

Povstalecký ministr ropného průmyslu a financí Alí Tarhúní minulý týden varoval, že rebelům docházejí finanční zdroje pro vedení války. „Už nemáme žádné peníze. Dochází nám všechno. Je to naprosté selhání. Západní státy to buďto nechápou nebo je jim to jedno,“ řekl Tarhúní agentuře Reuters.

Podle jeho slov je přechodná rada za současné situace ochotna obchodně spolupracovat i s bývalými Kaddáfího partnery. „Potřebujeme pomoc. Jediným naším nepřítelem je Kaddáfí se svými zabijáky. Pokud jde o obchodování a společnosti, nemáme zde žádné nepřátele,“ dodal.

Přechodné národní radě se nedaří nastartovat obchod s ropou, která byla před válkou hlavním libyjským vývozním artiklem. Náměstek ředitele Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Richard Jones dnes pro Reuters uvedl, že výpadek dodávek z této severoafrické země má na trh mnohem větší dopad než hurikán Katrina, který v roce 2005 zasáhl Spojené státy.

Podle nejmenovaného britského diplomata nejsou těžební zařízení, která mají povstalci pod svou kontrolou, nijak vážně poškozena. Na východě Libye se může začít těžit během tří až čtyř týdnů, dodal. Jak ve středu uvedla banka Goldman Sachs, vývoz by během krátké doby mohl dosáhnout 355 tisíc barelů denně. Před vypuknutím nepokojů v únoru Libye vyvážela asi 1,6 milonu barelů ropy denně.