Řecká vláda podpořila referendum o pomoci, možná bude už v prosinci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Řecká vláda v noci na dnešek jednomyslně podpořila návrh premiéra Jorgose Papandrea na vypsání referenda o tom, zda přijmout další pomoc eurozóny. Ministr vnitra Kastanidis podle agentury Reuters naznačil, že by se hlasování mohlo uskutečnit už v prosinci. V Evropě se po prvotním šoku a slovech o nezodpovědném hazardu objevují i názory, že sázka na referendum by mohla posílit pozici řecké vlády při řešení krize. Politici ale kvůli nervozitě trhů volají po co nejrychlejším rozhodnutí.

Papandreu na úvod krizového zasedání vlády v úterý večer prohlásil, že neustoupí od plánu uspořádat referendum. Zasedání, které trvalo sedm hodin a z úterního večera se protáhlo až do dnešního rána, mu nakonec dalo jednomyslně za pravdu.

„Referendum bude jasným mandátem a jasným poselstvím jak pro zahraničí, tak uvnitř Řecka o naší další evropské cestě a účasti v eurozóně,“ prohlásil premiér po zasedání. „Nikdo nebude moci řeckou účast v eurozóně zpochybňovat,“ dodal.

Papandreu nicméně připustil, že rozhodující bude páteční hlasování o důvěře vládě. S plánem referenda kromě opozice nesouhlasí ani někteří premiérovi spolustraníci, a tak pád vlády není vůbec vyloučený.

Ještě předtím bude Papandreu také muset obhájit svůj postoj v separátním jednání s nejvyššími představiteli Německa a Francie Angelou Merkelovou a Nicolasem Sarkozym na okraj svolaného summitu G20 v Cannes.

Evropa nabádá Řeky k rychlému rozhodnutí

Papandreovo oznámení vypsat počátkem příštího roku referendum o přijetí další pomoci od zemí eurozóny a hlavně o podmínkách jejího poskytnutí kritizuje nejen řecká opozice, ale i někteří evropští představitelé. Šéf eurozóny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, v úterý upozornil, že Řecko čelí bankrotu a že řecké „ne“ v referendu by znamenalo úpadek země.

Také německý ministr financí Wolfgang Schäuble vyzval Atény k rychlému rozhodnutí, zda přijímá mezinárodní pomoc, a tím k ukončení nejistoty finančních trhů způsobované možností odmítnutí této pomoci v pozdějším referendu.

Riskantní hazard nebo snaha o pevnější mandát?

Komentáře dnešního evropského tisku Papandreovo rozhodnutí o referendu posuzují převážně negativně jako zbytečně riskantní nebo přímo znevažující nabízenou pomoc.

Objevují se však i názory, že Papandreův kalkul nemusí být tak špatný, a pokud by vyšel, bude výsledek podstatně spolehlivější a pevnější než řešení „vnucené shora“ a přijímané Řeky jako oktrojované Evropskou unií Řecku nebo „kapitulantskou“ řeckou vládou svému lidu.

„Protestovat proti ostré sanační politice vlády a ještě ostřejším kontrolám mezinárodních věřitelů je jedna věc. Ale hlasovat v referendu pro to, aby celá záchranná akce byla odmítnuta a tím riskovat téměř jistý bankrot své země, je něco úplně jiného,“ vysvětluje tuto úvahu například rakouský liberální deník Salzburger Nachrichten.