Řecké dluhopisy vymění 85,8 procenta věřitelů

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

K účasti na výměně řeckých státních dluhopisů se přihlásilo 85,8 procenta soukromých věřitelů. Oznámila to dnes řecká vláda. Byla tak splněna podmínka pro úspěch plánu oddlužení, jež stanovila účast věřitelů na 75 procent. Řecká vláda navíc hodlá využít legislativní doložku, která umožňuje přinutit k výměně dluhopisů také ty věřitele, kteří se sami nepřihlásili.

Výměna dluhopisů je podmínkou druhého záchranného úvěru pro Řecko v sumě 130 miliard eur (3,2 bilionu korun). Pokud by se zemi transakce nepodařila, nezískala by peníze k vyrovnání splatných dluhopisů a následoval by zřejmě již tento měsíc chaotický bankrot. Ještě dnes by měli o osudu pomoci Řecku definitivně rozhodnout nejvyšší představitelé zemí Evropské unie.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos se k výměně dluhopisů vyjádří na tiskové konferenci. Poté by měl telefonicky hovořit s ostatními ministry financí eurozóny.

V rámci dohody o oddlužení soukromí držitelé dluhopisů vymění své znehodnocené státní dluhopisy za nové s nižší nominální hodnotou, delší dobou splatnosti a nižšími úroky. Na nominální hodnotě nových řeckých dluhopisů soukromí investoři ztratí 53,5 procenta. Celková ztráta má být ale až 74 procent.

Na řecký úspěch už během včerejška reagovaly evropské akciové trhy, které výrazně posílily. Jedny z největších zisků zaznamenaly evropské banky, které patří k hlavním držitelům řeckých dluhopisů. Akcie Deutsche Bank stouply o 4,3, Société Générale o 3,5 procenta a Crédit Agricole o tři procenta. Index FTSEurofirst 300 posílil o 1,5 procenta na 1074,43 bodu.

Celková nominální hodnota dluhu určená pro výměnu činí 206 miliard eur. Pokud bude výměna úspěšně dokončena, měl by se státní dluh Řecka snížit ze současných 350 miliard eur o 107 miliard eur.