Řecko budeme řešit už v pondělí, vyvrací Brusel spekulace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

O druhém záchranném balíku půjček pro Řecko bude moci eurozóna rozhodnout v pondělí. Po dnešní telekonferenci s ministry financí zemí eura je o tom podle agentur přesvědčen šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker. O balíku půjček za 130 miliard eur přitom v posledních dnech sílily pochybnosti. Financial Times třeba spekulovaly o tom, že chce eurozóna schvalování další pomoci pro Řecko odložit až na březen, protože roste počet těch, podle nichž je východiskem krach zadluženého státu.

Před případným schválením úvěrů je ale ještě třeba ujasnit mechanismus dohledu nad prováděním reforem v Řecku a zajistit, že prioritou bude dluhová služba, uvedl v prohlášení Juncker. „Od úterý byl dosažen další významný pokrok,“ dodal.

V této souvislosti zmínil Juncker na prvním místě to, že eurozóna dostala silná ujištění od lídrů dvou řeckých koaličních stran. Právě záruky o pokračování reforem i po volbách byly opakovaně zmiňovány mezi klíčovými podmínkami ke schválení finanční pomoci.

Strach některých diplomatů a politiků souvisí s přetrvávajícími ekonomickými problémy Řecka a s tím, zda řečtí politici i po předčasných dubnových volbách budou naplňovat přislíbené reformy. Objevily se kvůli tomu i obavy, že by se rozhodnutí mohlo přinejmenším částečně oddálit až na březen nebo na dobu až po řeckých volbách.

Zmiňované reformy v Řecku vyvolávají masivní protesty, mezinárodní partneři ale reformami podmiňují poskytnutí další peněz, které Atény nezbytně potřebují k tomu, aby se vyhnuly neřízenému bankrotu. Řecko musí 20. března splatit zhruba 14,5 miliardy eur.

Před neřízeným bankrotem a jeho těžko předvídatelnými dopady varují nejen řečtí, ale i někteří evropští politici. Podle nich by takový scénář znamenal chaos a zásadní problémy nejen pro tuto jihoevropskou zemi, ale pocítily by ho velmi citelně i ostatní evropské ekonomiky.

Řecký prezident považuje úvahy Západu o řeckém bankrotu za urážku

Řecký prezident Karolos Papulias se dnes nečekaně rozlítil na ty západní politiky, kteří už připouštějí možnost řeckého bankrotu. Podle něj tím Řeky urážejí, informovala agentura Reuters.

Papuliasův hněv se snesl především na hlavu německého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který v posledních týdnech už začal ztrácet trpělivost s pomalostí řeckých opatření ke snížení výdajů výměnou za příslib dalšího balíku mezinárodní finanční pomoci. Nesmlouvavá kritika vůči Řecku zazněla také již v Nizozemsku, ve Finsku nebo na Slovensku.

„Nemohu přijmout, aby Schäuble urážel mou zemi,“ řekl dnes 82letý Papulias. „Kdo to je Schäuble, aby urážel Řecko? Kdo to jsou, ti Nizozemci? Kdo to jsou, ti Finové?“ rozhorlil se dále při projevu na řeckém ministerstvu obrany.

Protestující v AténáchProtestující v Aténách | profimedia.czProtesty v Aténách

Protiněmecké nálady jsou patrné i mezi obyčejnými Řeky kvůli nesmlouvavému postoji Berlína k řeckým úsporným krokům, které vedou k snižování mezd a důchodů, k zvyšování daní a k propouštění státních zaměstnanců. Na jedné z posledních demonstrací se pálila německá vlajka a řecký pravicový deník Dimokratia znázornil německou kancléřku Angelu Merkelovou v nacistické uniformě a přirovnal smlouvu o pomoci Řecku podmínkám v koncentračním táboře.